Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима загинали и поне толкова изчезнали след наводненията в Гърция. 30 българи са блокирани край Волос


Градчето Фламули в Централна Гърция

Най-малко шестима души са загинали, а поне още толкова за в неизвестност след мащабните наводнения и свлачища в Централна Гърция. Стотици остават блокирани и без достъп до храна и вода, съобщава Ройтерс.

Бурята „Даниел“, която удари страната, се определя от метеоролозите за най-тежката от 1930 насам. Най-тежко засегната беше областта Тесалия в Централна Гърция и градовете Волос, Кардица и Трикала.

Стотици домове бяха наводнени и отнесени от пороите. Унищожени бяха и мостове, пътища и електропроводи. Щетите се оценяват на няколко милиарда евро.

От началото на бурята досега са спасени над 1800 души от засегнатите райони.

Град Паламас
Град Паламас

Премиерът Кириакос Мицотакис посети района, след като преди това отложи годишната си реч за състоянието на икономиката на страната. Преди това той разпореди на армията да се включи в подпомагането на хората.

В същото време министърката на външните работи на България Мария Габриел съобщи за блокирани 30 души от страната в района на Волос. Тя увери, че на българските граждани не им липсва храна и вода, но страната е готова да реагира.

По-рано през лятото Гърция претърпя огромни пожари както на островите, така и в континенталната част на територията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG