Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Условията продължават да са трудни". Къде бушува новата вълна от горски пожари в Гърция


Димът от пожарите в Еврос достига плаж с шезлонги и чадъри в село близо до Александруполис, Гърция. 22 август 2023 г.
Димът от пожарите в Еврос достига плаж с шезлонги и чадъри в село близо до Александруполис, Гърция. 22 август 2023 г.

209 нови горски пожара са избухнали в Гърция за последните три дни. За това съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Пожарите са съсредоточени основно в областта Еврос в североизточната част на страната, където централен град е Александруполис. В понеделник в горски резерват от този район бяха намерени телата на 18 души, за които се предполага, че са мигранти.

Засегната е също областта Родопи, която е съседна на Еврос. Гръцки медии съобщават за евакуации от пожари и в областта Беотия в Централна Гърция, както и в северния град Кавала.

Пожарникари и доброволци се опитват да овладеят горски пожар в близост до Атина. 22 август 2023 г.
Пожарникари и доброволци се опитват да овладеят горски пожар в близост до Атина. 22 август 2023 г.

Тежка е ситуацията и близо до село Фили, на около 25 км северно от столицата Атина. Фили се намира в подножието на планината Парнита, където е най-голямата гора в района. Пожарникарите се стремят да спрат разпространението на огъня в тази посока.

Между събота и понеделник горските пожари са обхванали над 400 хиляди декара в засегнатите части на страната, показва анализ на метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина. Освен горски площи, огънят унищожава жилищни сгради, магазини и коли.

Според сателитни снимки, излъчени по ЕРТ, димът от пожарите в Еврос е достигнал почти до Италия, а по информация на БНТ огънят в областта стига на около 10 км от границата с България.

Димът от пожарите в Александруполис, Гърция. 21 август 2023 г.
Димът от пожарите в Александруполис, Гърция. 21 август 2023 г.

Според говорителя на пожарната Янис Артопиос, цитиран от БТА, на фронтовете на пожарите работят сухопътни и въздушни сили от Гърция, Швеция, Германия, Кипър, Румъния, Хърватия и др.

„Условията продължават да са трудни и в някои случаи екстремни. Всички сили на Гражданската защита остават нащрек и се борят в огнищата на пожарите“, каза Артопиос.

По думите му огънят в Кавала постепенно се овладява. Подобрява се положението и в областта Беотия според информация на ЕРТ.

Най-тежка продължава да бъде ситуацията в Еврос. Стотици хора в областта са евакуирани от домовете си, както и от болници и центрове за възрастни хора.

Като причина за пожарите се посочват високите температури от над 40 градуса по Целзий, както и силният вятър, който води до разпространение на пламъците. Тези метеорологични условия са характерни за Гърция.

Горяща къща близо до Александруполис в областта Еврос. 22 август 2023 г.
Горяща къща близо до Александруполис в областта Еврос. 22 август 2023 г.

Според учени обаче климатичните промени са причина за интензивността и честотата на екстремните горещини сега, пише Би Би Си.

Новата огнена вълна в Гърция идва месец след като в края на юли гръцките власти обявиха евакуация на островите Родос, Корфу и Евия заради пожари, предизвикани от горещото време.

Евакуация през юли имаше и в град Неа Анхиалос, където пожарите доведоха до серия от експлозии в склад с военни боеприпаси.

През 2023 г. и други южноевропейски държави бяха засегнати от горски пожари - Италия, Испания и Португалия. Този месец близо 90 души загинаха при най-смъртоносния пожар в САЩ за повече от век - този на хавайския остров Мауи.

Кадри преди и след огнената стихия показват щетите от пожарите на хавайския остров Мауи
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG