Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 90 души са загинали при най-смъртоносния горски пожар в САЩ за повече от век


На снимка, разпространена от окръг Мауи, се виждат пламъци и дим на кръстовище в Мауи, Хаваи, САЩ, 8 август 2023 г.

Горски пожар, обхванал живописен град на хавайския остров Мауи преди дни, е отнел живота на най-малко 89 души, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Това е най-смъртоносният горски пожар в САЩ за последния век, като надмина по смъртност пожара през 2018 г. в Северна Калифорния, когато загинаха 85 души.

Най-малко два други пожара са горели в Мауи, като засега не се съобщава за смъртни случаи. Те са били в южната част на вулканичния остров и в планинската част във вътрешността.

Четвърти пожар възникна в петък вечерта в Каанапали, крайбрежна общност в Западен Мауи, северно от изгорелия град Лахайна. Спасителните екипи са го потушили.

Преди около век, през 1918 г. избухва пожар в засегнатата от суша северна част на щата Минесота. Огънят преминава през редица селски общности, унищожава хиляди домове и убива стотици хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG