Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция евакуира островите Родос, Корфу и Евия заради горски пожари


Щети от пожарите в района на Киотари, остров Родос
Щети от пожарите в района на Киотари, остров Родос

Гръцките власти обявиха евакуация на островите Корфу и Евия заради горските пожари, съобщи Би Би Си. По-рано започна евакуация на остров Родос, където 19 000 души до момента са напуснали домовете си. Това е най-мащабната евакуация на острова досега, съобщиха гръцките власти.

Горският пожар в централната и южната част на Родос гори от вторник. Районът е популярен сред туристите, много от които все още са блокирани на местното летище. Гръцкото министерство на външните работи съобщи, че ще създаде специална служба за помощ, която да помага на туристите да се върнат в страните си.

Туристи чакат евакуация на летището в Родос
Туристи чакат евакуация на летището в Родос

Пожарите обхванаха и североизточната част на остров Корфу. Там властите разследват евентуален палеж, съобщи Би Би Си. Причината е, че четири пожара са започнали по едно и също време, което според властите е малко вероятно да е съвпадение.

Пожари има и в северната част на Пелопонес, съобщи сайтът “Булевард България”. Движението по стария национален път Атина-Патрас, който минава през крайбрежието, е прекъснато.

Пожар избухна и в близост до археологическия обект Епидавър, където се намира античен театър. Властите съобщават, че ситуацията там е частично овладяна.

Вече седмици Гърция се бори с горещините, като температурите в цялата страна надхвърлят 40 градуса по Целзий. Би Би Си добавя, че допълнително предизвикателство за пожарникарите са ветровете, които предизвикват разпространение на пламъците.

Пожарникари се борят с пожарите на остров Родос
Пожарникари се борят с пожарите на остров Родос

Очаква се високите температури в страната да останат високи поне до вторник.

Българското Министерство на външните работи посъветва българските граждани в засегнатите райони да следят за съобщенията на гръцките власти и да изпълняват препоръките им.

При нужда от съдействие българите в Гърция могат да се свържат с посолството в Атина на следните телефони:

Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107;

Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107;

Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

Или на е-mail: embassy.athens@mfa.bg

Нуждаещите се от помощ чужди граждани могат да се свържат с гръцкото външно министерство на телефони: +30 2103681730, +30 2103681259 и +30 2103681350

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG