Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уязвими жени, включително българки, са били експлоатирани в гръцки "завод за раждания", съобщават медии


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

БТА съобщи в неделя, цитирайки гръцки медии, че в властите в Гърция са разкрили "завод за раждания", където от близо десетилетие се провеждат незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури. Сред експлоатираните жени има и българки, пише БТА.

Става дума за Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит. Организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на острова, както и в Атина и Солун.

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог - основател и управител на клиниката, а втори в йерархията е бил 44-годишен ембриолог.

Групата е печелела между 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се изчислява, че фиктивните ин витро процедури са ѝ донесли печалба от още около 120 хиляди евро.

Групата е действала, като е вербувала „посреднички“ в Крит, Солун и в чужбина, за да открие жени в уязвимо състояние, които са съгласни да бъдат прехвърлени в Гърция и да станат донори на яйцеклетки или сурогатни майки. Така са били обслужвани "клиенти" от цял свят, сред които двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки, които не изпълняват законните предпоставки за осиновяване.

Според информация на местния информационен портал cretalive.gr сред експлоатираните жени е имало гражданки на Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България.

От декември до разбиването на групата са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно.

За същия период 98 жени са били експлоатирани като сурогатни майки, 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство, 4 незаконни осиновявания, 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 година, пише още БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG