Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма да има спиране на огъня в Газа, докато не бъдат освободени израелските заложници, каза Нетаняху


Палестинци напускат Газа.
Палестинци напускат Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви отново, че първо трябва да бъдат освободени заложниците в Газа, преди да се мисли за примирие, предаде ДПА.

Офанзивата на израелската армия в Ивицата Газа започна, след като на 7 октомври Хамас нахлу в Южен Израел, при което бяха убити над 1400 души, а поне 239 бяха отвлечени в Газа. Израел обяви състояние на война и отговори с масирани въздушни удари и сухопътна операция. Палестинците, загинали от началото на войната са 10 569, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. Данните не могат да бъдат потвърдени. Хамас е обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз,

"Бих искал да разсея всички неверни слухове, които чуваме от всякакви посоки и отново да изясня нещо: няма да има спиране на огъня, докато не бъдат освободени заложниците", Нетаняху от щаба на Централното командване на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

В медиите се появиха съобщения за преговори за хуманитарно примирие в замяна на пускането на до 15 от похитените, държани в ивицата Газа. Осама Хамдан, високопоставен функционер на палестинското движение "Хамас", каза пред ДПА, че в момента се водят "сериозни преговори".

Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари заяви, че в момента има "хуманитарни паузи" в боевете, но не и спиране на огъня.

"Не бива да допускаме коментаторите да ни заблуждават. Няма примирие, няма примирие. Сражаваме се с "Хамас", няма примирие."

Междувременно десетки хиляди палестинци избягаха от зоните на сраженията в обсадените северни части на палестинския анклав, след като Израел отвори временен коридор за евакуация.

По оценки на израелското министерство на отбраната от него са се възползвали около 50 000 палестинци, които се присъединяват към 900 000, които избягаха на юг през последните седмици.

Израелските сухопътни операции навлязоха още по-дълбоко в град Газа - най-големия и най-гъсто населен град в палестинската територия.

В ивицата Газа живеят над 2,2 милиона души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG