Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия е в "сърцето на Газа". Целта е унищожението на Хамас и инфраструктурата ѝ


Израелски войници са на територията на град Газа.
Израелски войници са на територията на град Газа.

Израелски части се намират „в сърцето“ на палестинския град Газа. Целта на операцията им в гъстонаселеното място е да прочистят и унищожат всички тунели на управляващата в града и района Хамас, предаде Ройтерс като се позова на информация от израелска армия.

Израел води война с обявената за терористична организация от САЩ и ЕС Хамас. Това се случи, след като преди месец бойци на палестинската групировка проведоха атака на израелска територия, в която убиха 1400 души и плениха още над 200. В отговор Тел Авив наложи пълна блокада над Ивицата Газа и извърши множество нападения по земя и въздух. До момента контролираните от Хамас местни власти съобщават за над 10 000 убити.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза, че „войниците ни са в сърцето на Газа“. Той определи като „единствена“ цел на мисията им терористите от Хамас, тяхната инфраструктура, техните командири, бункери и центрове за комуникация.

Говорител на израелската армия каза, че войниците използват експлозиви, за да унищожат мрежата от тунели на Хамас, която се простира на стотици километри под Газа.

Израелската армия, която е влязла с танкове в Газа, е срещнала сериозна съпротива от страна на бойците на Хамас. Те са използвали тунелите си, за да устройват засади. Това твърдят източници от групировката, както и от другата военна организация в района Ислямски джихад, цитирани от Ройтерс.

Представител на групировката каза пред Ал Джазира, че израелската армия не е постигнала никакъв резултат, освен да убива цивилни. Той добави, че „Газа е несломима“ и ще остане „трън в гърлото“ на САЩ и Израел.

Нито едно от твърденията за военните действия на двете страни не може да бъде независимо потвърдено.

В същото време във вторник президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е посъветвал премиера на Израел Бенямин Нетаняху да направи временна пауза в боевете. Това се случва след като в последните седмици Вашингтон многократно подкрепи отказа на Тел Авив да спре огъня. Според двете страни това ще доведе да прегрупиране на Хамас и може да им даде възможност за нови атаки.

Нетаняху на няколко пъти намекна, че Израел се готви да поеме контрола в Ивицата Газа за неопределено време. Военният министър Галант обаче изясни, че израелските власти нямат намерение да управляват Газа след края на войната и добави, че „нито Израел, нито Хамас“ ще са управляващата сила там.

Заради продължаващата криза Саудитска Арабия обяви, че ще бъде домакин на събрание на ислямските нации, на което ще бъде обсъден конфликта.

Военният конфликт между Израел и Хамас започна на 7 октомври с мащабната атака на групировката на израелска територия.
В продължение на дни Израел на няколко пъти даде на цивилните, които се намират в Газа и най-вече в близката до границата северна част, да се изтеглят на юг или де преминат на територията на Египет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG