Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел даде четири часа на цивилните в град Газа да се евакуират


Дим след израелски удари в град Газа, 6 ноември 2023 г.
Дим след израелски удари в град Газа, 6 ноември 2023 г.

Във вторник Израел даде на цивилните, които все още се намират в обкръжения град Газа, четири часа, за да го напуснат, съобщи Ройтерс. Същевременно много други градове бяха бомбардирани, сред които и граничният Рафах.

Войната в Ивицата Газа започна на 7 октомври, след като обявената т САЩ и Европейския съюз (ЕС) за терористична организация Хамас извърши атака срещу Израел. Тогава загинаха 1400 души, а над 200 бяха отвлечени, а Израел обяви война на Хамас.

Във вторник Израел съобщи, че силите му са обкръжили град Газа, в който живеят една трета от жителите на анклава, и са готови скоро да го щурмуват.

Жителите имаха възможност да напуснат града от 10 до 14 часа.

"За ваша безопасност използвайте следващата възможност да се придвижите на юг отвъд Вади Газа", съобщиха военните.

Израелските военни съобщиха, че са превзели военен комплекс в северната част на Газа и са готови да атакуват бойци, които се крият в подземните тунели. Израел публикува кадри, на които се вижда как войниците използват булдозери, за да изкопаят земята и да разрушат стените.

Докато военната операция на Израел е съсредоточена върху северната половина на Газа, южната част също е подложена на атака. Палестински здравни служители съобщиха за загинали при въздушни удари в Газа Хан Юнис и Рафах.

По-рано във вторник премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел ще обмисли идеята за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да позволи на заложниците да напуснат или да влезе помощ, но отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня.

Военният конфликт между Израел и Хамас започна на 7 октомври с мащабна атака на групировката срещу Израел. При нея загинаха 1400 души, а над 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с въздушни удари, сухопътна офанзива и пълна блокада на Ивицата Газа, която е под контрола на Хамас. До момента загиналите палестинци са над 10000 по данни на местното здравно министерство, което е под контрола на Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG