Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има ли евреи?" Как изглежда един антисемитски погром в руска република през 2023


Кадри от атаката на протестиращите мюсюлмани
Кадри от атаката на протестиращите мюсюлмани

Около 1000 мюсюлмани превзеха за часове летището в столицата на руската република Дагестан. Това стана по време на антисемитски протест срещу пристигането на самолет от Тел Авив. Има ранени, нанесени са щети за милиони. Какво се е случило - разказват потърпевши.

На 29 октомври вечерта кадри от международното летище "Уйташ" в Махачкала обиколиха света. Те дойдоха в разгара на войната в Ивицата Газа, която беше провокирана от кървавото нападение срещу Израел на паравоенната групировка Хамас, обявена за терористична организация от много държави, включително САЩ и ЕС. При атаката на 7 октомври бяха убити над 1400 израелци, а над 200 са отвлечени.

Махачкала е главният град в отдалечената Република Дагестан - част от Руската федерация. Тя се намира в Северен Кавказ. Столицата ѝ е най-южната точка на Русия - на над 2000 км от Москва. Населението от малко над 3 млн. души е предимно мюсюлманско.

По-малко от месец след атаката на "Хамас", стотици дагестанци атакуваха и превзеха летището, спирайки полетите в търсене на "бежанци от Израел". Те настояха за изгонването на евреите от региона.

Протестиращите разбиваха летищното оборудване, претърсваха коли, нападнаха автобус, превозващ жени и деца, които се лекуват в Израел, и раниха над 20 души, повечето от които полицаи.

Сайтът Кавказ.реалии разказва как са преживели пътниците тази вечер на летището в Махачкала.

"Преследваха ни и хвърляха камъни по автобуса"

Местните жители започват да се събират пред летището около 18,00 ч., след съобщения в няколко канала на Telegram за самолет от Тел Авив, който лети към Махачкала. В началото протестиращите, които идват с палестински знамена и плакати с антисемитски лозунги, започват да проверяват заминаващите автомобили в търсене на евреи.

Магомед Гаджиев от Махачкала, който не успява да отлети за Москва заради протеста, описва как колата му е спряна на входа на летището от тълпа разярени мъже.

"Обградиха колата ни и започнаха да викат: "Бързо, документите! Има ли евреи?!", разказва той. - "Бяхме на паркинга на летището, а успяхме да влезем в сградата чак след час, защото блокираха пътя. Веднага след това, тълпата започна да щурмува входа".

За първи път в живота си виждам толкова озлобени хора. Мюсюлманите не би трябвало да са такива.

Гаджиев разказва още, че вътре протестиращите са тичали по коридорите, търсейки евреи и крещейки антисемитски лозунги, но и "разбивайки всичко по пътя си".

"За първи път в живота си виждам толкова озлобени хора. Мюсюлманите не би трябвало да са такива. Те разбиваха и магазини - дали се надяваха да намерят израелци зад щанда за кафе?", допълва мъжът.

По думите му е имало полицаи, но те не сякаш не са можели да направят нищо.

Около 21,00 ч. протестиращите събарят оградата пред един от терминалите, нахлуват на пистата и обграждат самолета, пристигнал от Израел.

По това време самолетът Дубай-Махачкала се намира на пистата за кацане и пътниците вътре нямат време да слязат. Командирът на полета призовава хората да останат по местата си и да се погрижат за "жените, децата и възрастните".

Част от протестиращите преди да нахлуят в сградата на летището
Част от протестиращите преди да нахлуят в сградата на летището

Жителка на Каспийск, дошла да посрещне сина си с полета от Дубай, разказва, че той е прекарал около 5 часа в самолета.

"От съображения за сигурност хората не бяха пускани навън. В един момент полицията пусна нас, посрещачите, в залата за заминаващи, защото онези млади мъже започнаха да нахлуват в сградата на летището. Но те хукнаха след нас и разпръснаха полицията", казва още тя.

Пред очите ѝ после през залата за заминаващи десетки от протестиращите нахлуват на пистата, а от прозорците вижда как друга тълпа събаря оградата отвън.

Жената допълва, че протестиращите са се опитали да проникнат в самолета, пристигнал от Тел Авив: "Някои от тях се качиха на крилото, блъскайки по прозорците. Добре, че не успяха да ги счупят и да влязат. Не мога да си представя какво са преживявали пътниците там".

"Казах, че съм мюсюлманин"

Междувременно израелски медии публикуваха разкази на очевидци от полета на "Ред Уингс" от Тел Авив. Порталът Ynet цитира 26-годишен жител на Йерусалим на име Шмуел, който пътувал до Дагестан, за да се срещне с годеницата си, която живее там. Той казва, че на борда на самолета освен него е имало 15 израелци, сред тях и деца. Повечето пътували до Москва с прекачване в Махачкала.

Шмуел разказва, че след кацането пътниците са били свалени от самолета, за да минат през паспортния контрол.

"Там ни казаха да изчакаме, защото навън имало суматоха. Стояхме в залата и тогава видяхме стотици хора да се втурват вътре в сградата", разказва израелецът.

В автобуса имаше деца, които викаха, едно момиче беше ранено от парче стъкло, което го удари

По думите му полицията евакуира пътниците в автобус, докато тълпата тича след него и хвърля камъни.

"В автобуса имаше деца, които викаха, едно момиче беше ранено от парче стъкло, което го удари. Не знам дали е била израелска или местна. Беше страшно", допълва Шмуел.

Той казва, че е имало много малко полицаи и те не са направили нищо. Тълпата успява да спре автобуса.

"Влязоха вътре, минаваха от човек на човек и ги питаха дали са мюсюлмани или евреи. Аз казах, че съм мюсюлманин, защото се страхувах. За щастие ми повярваха и продължиха по пътя си", казва още израелецът.

След това пътниците са отведени със същия автобус до ВИП залата на летището, където са поставени под охрана. Четири часа по-късно пристига хеликоптер на руската армия, който евакуира израелците в руска военна база. Преди това разпръсва тълпата с изстрели във въздуха. В понеделник сутринта на израелците, които са искали да продължат пътуването си, е предложен полет до Москва.

Шмуел допълва, че много израелски пътници са се спасили само благодарение на факта, че са говорили руски. Група агресивни млади мъже обаче задържали лекар, родом от Узбекистан. Те решили, че е евреин, отнели му паспорта и искали обяснения. Освен това е нападнат и автобус, превозващ жени, които лекували децата си в Израел и са се върнали у дома.

Протестиращите напуснаха летището около 2,00 ч. през нощта местно време. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов каза, че това е постигнато благодарение на професионалната работа на местната полиция.

Счупените ограждения след погрома
Счупените ограждения след погрома

Провокация или "култура на омразата"?

По официални данни на Министерството на здравеопазването на Дагестан по време на размириците са ранени над 20 души. Двама са в тежко състояние с наранявания на главата.

Задържани 60 участници в погрома, а още около 150 са идентифицирани. Следственият комитет образува дело за масови безредици, което ще се разследва в Москва.

След погрома десетки полети бяха отменени - "Росавиация" възобнови работата на летището в Махачкала чак в средата на деня на 30 октомври. Саид Рамазанов - генерален директор на летището, каза, че щетите възлизат на близо 10 милиона рубли.

Полицията вече е взела под охрана синагогите в Махачкала, Дербент, Хасавюрт и Буйнакск.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече антисемитската акция „планирана и осъществена провокация“, в която "директна и ключова роля" има Украйна, чрез "киевските специални служби". Москва не представи доказателства за тези твърдения.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че погромът е "част от културата на омраза към другите народи, масово разпространявана в Русия и пропагандирана от държавната телевизия, експертите и властите".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG