Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ осъждат бунтовете в Дагестан и определят руските твърдения за украинско участие като "абсурдни"


Протестиращи щурмуват пистата на летището в Махачкала при пристигането на полет от Израел късно на 29 октомври.
Протестиращи щурмуват пистата на летището в Махачкала при пристигането на полет от Израел късно на 29 октомври.

САЩ осъдиха в понеделник антисемитския бунт на летище в руския мюсюлмански регион Дагестан, при който тълпа нахлу на летището и заплаши самолет, пристигащ от Тел Авив.

Това се случи в неделя, 29 октомври, когато десетки протестиращи, разгневени от ситуацията около настоящата война между Израел и бойците на Хамас, разбиха вратите и бариерите на летището в град Махачкала. Много от тях скандираха "Аллах акбар" (Бог е велик), докато нахлуваха на пистата.

Впоследствие бяха изпратени полицаи за борба с безредиците и подкрепления, включително части на Националната гвардия, за да "осигурят безопасността" на пристигащите пътници, според телеграмния канал База. Информационната агенция РИА Новости съобщи, че на летището са били задържани над 60 души.

Над 20 души са били ранени, като 10 от тях са отведени в болница. Според База сред жертвите има шестима полицаи. Не е ясно дали в самолета, пристигнал от Тел Авив, е имало израелски граждани и дали сред ранените има пътници.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че Вашингтон осъжда инцидента, като добави, че щурмуването на летището "прилича на погром" във видеозаписите на инцидента, които е гледал.

"Призоваваме руските власти публично да осъдят тези насилствени протести, да потърсят отговорност на всички замесени и да гарантират безопасността на израелците и евреите в Русия", каза Милър.

Ръководителят на Федерацията на еврейските общности в Русия, равинът Александър Борода, каза, че инцидентът "подкопава основните устои на нашата мултикултурна и мултинационална държава".

"Събитията от 29 октомври на летището в Махачкала, както и предишните инциденти... ясно показват, че конфликтът в Близкия изток вече е засегнал живота на хората в Русия и че антиизраелските настроения вече са се превърнали в открита агресия дори към руските евреи", добави Борода.

Споменатите от него инциденти включват предполагаем палеж на строящ се еврейски център в град Налчик и съобщения, че тълпи са се събрали пред два хотела в дагестанския град Хасавюрт с искане "бежанците от Израел" да напуснат помещенията.

Летището възобнови работа в понеделник, като полетите от Израел бяха временно пренасочени към други градове в Русия. Следственият комитет съобщи, че е извършил обиски в жилищата на някои от участниците в размириците.

Антиеврейски протести избухнаха в няколко града в региона в резултат на войната на Израел с паравоенната палестинска групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа и е обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз.

Израелското външно министерство поиска от Русия да защити израелците и евреите и да задържи всеки, който ги заплашва. "Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу бунтовниците и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците", се казва в изявлението.

Според Кремъл е имало "външна намеса" при размириците. Без да покаже доказателства, Москва обвини Украйна в участие. Киев отхвърли обвинението, като каза, че руското външно министерство се опитва да "прехвърли отговорността от болен на здрав човек". Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко добави във Фейсбук, че събитията в Махачкала "отразяват дълбоко вкоренения антисемитизъм на руския елит и общество".

САЩ също отхвърлиха руското обвинение за украинско участие. "Видях коментарите им за вина на Украйна. Те са абсурдни", каза още Милър.

Късно в неделя видеоклипове и снимки от мястото на събитието, публикувани от RFE/RL, показаха, че протестиращите са нахлули на пистата в Махачкала, опитвайки се да проникнат до пристигащия самолет.

Някои медии твърдят, че тълпата се е събрала на летището, след като в канал в Телеграм е било съобщено, че в самолета ще има "неканени гости" и че те трябва да бъдат посрещнати по "възпитан начин" и принудени да отидат другаде.

Местен новинарски канал в Телеграм съобщи, че протестиращите се опитват да проверят самоличността на пристигащите пътници, като се стремят да попречат на евреите да напуснат летището, включително да претърсят полицейски автомобили.

От Министерството на вътрешните работи в Русия съобщиха, че "на фона на ситуацията в Махачкала ще бъде установена самоличността на всички, които участват в безредиците, тъй като на летището работи видеонаблюдение".

"Препоръчваме на всички лица, които са нарушили оперативните процедури на [летището], да прекратят незаконните си действия и да не пречат на работата на служителите на летището", се казва в изявление в Телеграм.

"За всеки от нас не е лесно да стои и да гледа нечовешкото клане на цивилно население - палестинския народ", се казва в изявлението на правителството. "Все пак призоваваме жителите на републиката да не се поддават на провокациите на деструктивни групировки и да не създават паника в обществото."

През уикенда и в други градове на Северен Кавказ се проведоха антисемитски митинги, протестиращи срещу военната кампания на Израел.

В събота, 28 октомври, в Черкеск, столицата на Карачаево-Черкезката област, се провежда митинг с искане да не се допускат жители на Израел. Ден по-късно жителите на град Дербент в Дагестан протестират след фалшиви съобщения за заселване на бежанци от Израел в местни хотели.

Конфликтът в Близкия изток избухна, след като на 7 октомври бойци на Хамас нахлуха в Израел, убиха над хиляда души и взеха повече от 200 заложници. Израел отвърна на удара с военна кампания срещу Ивицата Газа, която доведе до смъртта на около 8000 души и разрушаването на голяма част от град Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG