Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести в Дагестан след щурм на летище заради израелски полет. Има ранени


Местен гражданин развява палестинско знаме с надпис "Дагестан е с вас" по време на пропалестински митинг на летището в Махачкала
Местен гражданин развява палестинско знаме с надпис "Дагестан е с вас" по време на пропалестински митинг на летището в Махачкала

Повече от 20 души са ранени, а 60 са арестувани, след като в неделя стотици хора щурмуваха летището в град Махачкала в руската република Дагестан, съобщи министерството на вътрешните работи в понеделник. Причината за това беше пристигащ от Израел полет.

На 29 октомври около 1000 души превзеха летището в търсене на "бежанци от Израел". Хората са поискали изгонването на евреите от региона като реакция на действията на Израел в Ивицата Газа. Дагестан, който е населен предимно с мюсюлмани, се намира в Северен Кавказ.

В понеделник стана ясно, че руската полиция си е върнала контрола върху летището. Руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че на летището са били задържани 60 души. По-късно авиационното управление на Русия съобщи, че летището ще остане затворено до 6 ноември.

Според информация на министерството на здравеопазването на Дагестан 10 от ранените се нуждаят от болнична помощ, като двама са в критично състояние. Сред пострадалите има 9 полицаи.

Образувано е дело за масови безредици. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов, каза, че се срамува от безредиците и предупреди, че „няма да има прошка за никого“.

Счупените врати на оградата край летището след атаката
Счупените врати на оградата край летището след атаката

В неделя след избухването на протестите израелското външно министерство поиска от Русия да защити израелците и евреите и да задържи всеки, който ги заплашва.

"Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу бунтовниците и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците", се казва в изявлението.

Властите съобщиха, че след нахлуването на протестиращите летището е било незабавно затворено за входящи и изходящи полети, а полицията е започнала да заглушава комуникациите в района, за да попречи на тълпата да координира по-нататъшни действия.

Министерството на вътрешните работи на Дагестан каза, че "на фона на ситуацията в Махачкала ще бъде установена самоличността на всички, които участват в безредиците, тъй като на летището работи видеонаблюдение".

През уикенда и в други градове на Северен Кавказ се проведоха антисемитски митинги срещу военните действия на Израел. Вечерта на 28 октомври близо до хотел "Фламинго" в Хасавюрт, Дагестан, се проведе спонтанен митинг на местни жители заради слухове, че в хотела са отседнали хора, които „приличат на израелски граждани“, съобщи Кавказ.реалии.

Същия ден Черкеск на подобно събитие събралите се поискаха „еврейското население“ да бъде изселено от региона и да не се допускат бежанци от Израел в републиката. Полицията е съставила на 34 участници актове за административни нарушения.

Войната в Близкия изток избухна, след като на 7 октомври бойци на паравоенната групировка Хамас нахлуха в Израел, убиха стотици хора и взеха повече от 200 заложници. Израел отвърна на удара с военна кампания срещу Ивицата Газа, която доведе до смъртта на хиляди и разрушаването на голяма част от град Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG