Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпалва етническа вражда". Как руски учебник по история възмути Северен Кавказ


Новият руски учебник по история за 11. клас обхваща периода от 1945 г. до днес.
Новият руски учебник по история за 11. клас обхваща периода от 1945 г. до днес.

Първо изглеждаше, че Русия е пренаписала учебниците си по история, за да оправдае войната си срещу Украйна и да я представи на децата като отбрана на Русия. Но се оказа, че вътре има още и още дезинформация. Например, за историята на онези народи, които бяха депортирани и преследвани от Йосиф Сталин.

Гимназистите в Русия от 1 септември учат история от чисто нови учебници. Те бяха написани само за 5 месеца и това стана повод за гордост, а не за съмнения в качеството. При представянето им министърът на образованието Сергей Кравцов казва, че се създава "единна суверенна национална образователна система", която "поставя в центъра нашата страна - как историята на Русия е повлияла на световната история".

Помагалото отразява "гледната точка на държавата" и е "първият държавен учебник" в Русия след разпадането на СССР, каза тогава и съавторът - Владимир Медински, министър на културата до 2020 г. и близък съветник на президента Владимир Путин.

Не е минал и месец от началото на учебната година, а министър Кравцов е вече на посещение в Карачаево-Черкезката автономна област в Руската федерация, разказва службата на Радио Свободна Европа (RFE/RL) за Северен Кавказ.

Там министърът поема ангажимент, че части от новите учебници по история ще бъдат редактирани. Причината - те предизвикват "бурна реакция в Северен Кавказ", казва ръководителят на областта Рашид Темрезов в публикация в Телеграм от 23 септември.

Критикуваният нов учебник омаловажава бруталните депортации по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин

Критиките към съавтора на помагалото Медински са, че подражава на съветските практики за идеологическа индоктринация в образованието и културата. Наред с други неща, широко критикуваният нов учебник омаловажава бруталните депортации по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин на много етнически малцинства - включително чеченци, каракачани, ингуши, балкарци, калмики, турци от Месхетия, кримски татари и други - от техните традиционни родни места.

Депортациите на Сталин са колективно наказание за предполагаемо сътрудничество с нацистките германски окупатори по време на Втората световна война. Резултатът е демографска катастрофа, в която загиват стотици хиляди хора, и трайна историческа травма.

"Сътрудничество с окупаторите"

Обвиненията към представители на цели етнически общности в СССР в колаборация с нацистите по време на Втората световна война, са официално оттеглени, а депортациите по времето на Сталин - осъдени с приемането през 1991 г. на съветския Закон за реабилитация на репресираните народи. През 2014 г. и Путин също подписва указ за "пълна реабилитация на репресираните народи".

Сега сталинските обвинения към цели народи се възпроизвеждат в учебник по история. Това се случва на фона на руската пропаганда, според която в Украйна управляват "нацисти" и това оправдава военните действия на нейна територия от страна на Москва. В помагалото се споменава "специалната военна операция" на Русия в Украйна, както Кремъл нарича пълномащабната война, която води. Разказва се и версията на Москва за анексията на Крим през 2014 г.

В параграф на учебника по темата се повтарят сталинските обвинения в предателство, като се казва, че депортациите са извършени "въз основа на случаи на сътрудничество с окупаторите".

В резултат на колективното наказание "са били репресирани не само бандити и колаборационисти, но и много невинни хора", признава все пак учебникът. "Депортираните преживяха много нещастия и изпитания. Справедливостта е възстановена за тях след смъртта на [Сталин] през 1953 г." Текстът сравнява депортациите с интернирането на американци от японски произход по време на войната в САЩ.

"Работна група, съставена от ръководителите на всички региони, чиито народи са били репресирани, и под ръководството на Министерството на образованието, вече повече от седмица работи по този въпрос", пише Темрезов по повод поетия ангажимент пасажите да бъда редактирани.

Становищата на въпросната комисия "бяха предадени на автора на учебника Владимир Медински, който се съгласи с тях... и изрази готовност да го коригира".

Сол върху стари рани

Управителят на Карачаево-Черкезката автономна област Рашид Темрезов не е единственият, който реагира. Възмущението от новия "патриотичен" учебник по история е остро осъден и от други представители на властите в региона на Северен Кавказ.

Мина, заложена под единството на народите на Русия

Али Тоторкулов, председател на Руския конгрес на народите от Кавказ, осъжда помагалото за това, че разпространява "стари сталински клевети" и "за пореден път обижда милиони руски граждани, които са загубили от 30 до 50 процента от населението си при депортациите и на фронта [през Втората световна война]". Той описва учебника като "мина, заложена под единството на народите на Русия".

"Всяка година отбелязваме това събитие, спомняме си за престъпната депортация и скърбим за унищожените невинни хора", пише Тоторкулов. И пита: "Защо те сипват сол върху тези рани?"

В Ингушетия гражданската организация "ЦОРИ" призова регионалния законодателен орган да започне разследване за това, че учебникът "разпалва етническа вражда". Организацията настоява да се сформира постоянен орган, който в бъдеще да разглежда учебните материали.

Беслан Цечоев, бивш кмет на Магас, столицата на Ингушетия, написа в Instagram, че учебникът е "обиден и несправедлив" и призова авторът му Медински да се извини.

В Чечня ръководителят на регионалния парламент Магомед Даудов написа на 23 септември, че учебникът е "предизвикал вълна от възмущение сред представителите на репресираните народи на СССР".

Той добави, че подкрепяният от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров, който е верен на Путин и режима му - е наредил учебникът на Медински да бъде премахнат от училищата.

По-късно публикацията на Даудов е изтрита без обяснение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG