Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пренаписват и миналото, и настоящето". Какво разказват новите руски учебници по история


Новите учебници, по които ще учат руските деца, повтарят изцяло тезите на Владимир Путин - често пъти и с директни цитати.
Новите учебници, по които ще учат руските деца, повтарят изцяло тезите на Владимир Путин - често пъти и с директни цитати.

Пет месеца. Толкова е отнело на Русия да пренапише учебниците по история за 10-и и 11-и клас. Вътре е "гледната точка на държавата" - чисто нова "история" на Русия и света от 70-те години до днес. Плюс възхвала на войната в Украйна.

Пълномащабното нахлуване в Украйна, което Кремъл нарича "специална военна операция", все по-често се представя на руските ученици като част от историческата мисия на Москва. Повече от година уроци по патриотизъм се използват за оправдаване на инвазията пред децата.

Управлението на Владимир Путин предприема още по-мащабна промяна, за да затегне още повече контрола си върху историческия разказ в училищата.

Новите учебници по обща история и история на Русия за 10-и и 11-и клас бяха представени на специална пресконференция в държавната информационна агенция ТАСС от Владимир Медински - съветник на Путин и председател на Руското военноисторическо общество, и министъра на образованието Сергей Кравцов. На нея беше обявено, че учебниците са "от историческо значение", както и че до 1 септември 2024 г. ще има нови помагала и за учениците от 5-и до 9-и клас.

Кравцов каза, че се създава "единна суверенна национална образователна система", която "поставя в центъра нашата страна - как историята на Русия е повлияла на световната история".

"Никога досега у нас не е създаван учебник за толкова кратко време. Авторите са го написали на практика със собствените си ръце", добави Медински, известен с консервативния си поглед върху историята.

Той допълни, че помагалото отразява "гледната точка на държавата" и е "първият държавен учебник" в Русия след разпадането на СССР.

Владимир Медински
Владимир Медински

Медински буквално се хвали, че книгата пренаписва историята на миналото.

"Напълно пренаписахме разделите "70-те", "80-те", "90-те" и "2000-те". Добавихме нов раздел от 2014 г. до наши дни, включително и за специалната военна операция", отбеляза съветникът на Путин.

Директорът на известния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО) Анатолий Торкунов отбеляза, че новите учебници дават възможност веднага да се направи справка с архивни материали, вместо да се търси в интернет, където "има огромно количество различни видове фалшива информация".

"Всяко инакомислие в Украйна е жестоко преследвано"

Представяйки учебника за 11-и клас, който обхваща периода от 1945 г. до 21-ви век, министърът на образованието отбеляза, че материалът е насочен към преподаване на това какви са целите на "специалната военна операция", които според него са "демилитаризация и денацификация". Така той повтори целите, заявени от Путин, когато започна пълномащабната си война в Украйна.

"След края на специалната военна операция, след нашата победа, ние ще допълним още този учебник", добави Кравцов.

В учебника има специални раздели за руските войници, които "спасяват мира" през 2014 г., когато Москва анексира незаконно полуостров Крим от Украйна. Страната е многократно определена като "нацистка държава". Учебното помагало критикува санкциите, наложени от Запада на Русия, като се казва, че те са по-лоши от инвазията на Наполеон в страната през 1812 г.

На руските ученици ще бъде преподавано също, че "основната цел" на Запада е да "дестабилизира ситуацията вътре в Русия". Москва е представена като жертва на западната агресия, която се бори за съществуването си.

Описвайки причините за войната, авторите отново се позовават на Путин, който неведнъж е казвал, че нахлуването в Украйна е започнало, за да се "сложи край на бойните действия, започнати от Запада".

В учебника е цитирано обръщението на президента Владимир Путин по повод нахлуването в Украйна
В учебника е цитирано обръщението на президента Владимир Путин по повод нахлуването в Украйна

"Украйна е ултранационалистическа държава. Днес всяко инакомислие в Украйна е жестоко преследвано, опозицията е забранена, а всичко руско е обявено за враждебно. Унищожава се всичко, което по един или друг начин свидетелства за общата история и култура на братските народи", пише в новия учебник за 11-и клас.

Авторите отбелязват още, че по време на "специалната операция" на Русия се противопоставя цялата НАТО.

"Срещу нашите военни се изправя идеологически напомпаната, оборудвана с натовско оръжие, обучена по техните стандарти армия на Въоръжените сили на Украйна, попълнена от чуждестранни наемници и инструктори", допълват те. Твърдят още, че началото на "специалната военна операция" е било подкрепено от абсолютното мнозинство руснаци.

Отправна точка за войната, според учебниците, са събитията на Майдана в Украйна, който в цитат на президента е описан като незаконен държавен преврат, извършен от националисти. Става дума за вълната от демонстрации, започнала през ноември 2013 г. на емблематичния площад в Киев, след като проруския украински президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Тогава срещу протестиращите беше употребено оръжие.

"Фалшифицирането на историята" и "възраждането на нацизма" пък са посочени като предпоставки за "специалната военна операция". В учебника пише, че Москва е "направила изключително приятелски стъпки към Запада: работила е за установяване на отношения между руските и американските разузнавателни служби, изразила е съболезнования на САЩ, пострадали от терористични атаки и е изградила газопроводи, доставящи газ на Запада".

"Въпреки това, САЩ решиха да не допуснат енергийната независимост на Европа, осигурена от Русия, и възпрепятстваха доставките на руски газ за чужбина", пишат още авторите на учебното помагало.

Единадесетокласниците ще трябва да научат още, че "Западът заля украинския режим с пари и оръжия, а срещу Русия бяха наложени безпрецедентни по мащаб санкции".

В учебника се говори и за разрушаването на паметници на съветските войници, освободили Европа от нацизма. Според авторите тези действия са предприети от редица държави като част от опита да се пренапише историята на Великата отечествена война (така в Русия наричат конфликта между СССР и Германия по време на Втората световна война от 1941 до 1945 г.).

Учебникът описва още Украйна като "изкуствена държава", повтаряйки есето на Путин "За историческото единство на руснаците и украинците". В него пише, че "Русия е била ограбена, когато Украйна получава независимост през 1991 г." след разпада на СССР.

Авторите на новите учебници също така предупреждават учениците, че "световната индустрия за инсценировки, фалшиви снимки и видеоклипове работи на непрекъснат конвейер".

"Децата, които ще бъдат възпитавани в лъжи"

По време на офанзивата си в Украйна Русия разгърна безпрецедентни репресии срещу инакомислещите, които обхванаха и образованието. През април руско момиче беше отнето от баща си, след като нарисува в училище картина в подкрепа на Украйна. Бащата беше осъден - в момента Алексей Москальов е в затвора.

Руски съд също така осъди бивш учител по история на 5 години и половина затвор, защото е критикувал войната в интернет.

След началото на войната в руските училища беше въведен и нов предмет - "Разговори за важните неща", който да възпита у децата патриотизъм. Целта - учениците още на осемгодишна възраст да разберат, че да обичаш страната си означава да си готов да "носиш оръжие в нейна защита".

Алексей - бивш учител по история в елитно училище край Москва, който е напуснал през април 2022 г. след разногласия с ръководството за новата "патриотична" програма, определя пред "Гардиън" новите учебници по история в Русия като "пълна измислица".

"Те пренаписват и миналото, и настоящето. Притеснявам се за децата, които ще бъдат възпитавани с лъжи", добавя той, говорейки при условие за анонимност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG