Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви за терорист избягалия в България бивш депутат Генадий Гудков


Генадий Гудков живее в Българя от 4 години
Генадий Гудков живее в Българя от 4 години

Москва включи бившия руски депутат Генадий Гудков в списъка с "терористи и екстремисти", съобщи руската редакция на Радио Свободна Европа.

Гудков, който е председател на организацията "За свободна Русия", живее в България от 2019 г., след като заради притеснение за неговата сигурност напуска Русия.

Новината идва почти година след като Москва го обяви за "чуждестранен агент". Сега той е включен и в списъка с "терористи и екстремисти". Имената му се появиха в регистрите на Росфинмониторинг на 27 февруари. Режимът в Кремъл е забранил на банките да обслужват Гудков, а активите му са замразени.

"Не знаех, че съм се занимавал с тероризъм през последните 67 години", коментира Гудков пред изданието "Сота".

В миналото си той е бил служител на КГБ. По-късно влиза в партията на Владимир Путин - "Единна Русия". След първото десетилетие от управлението на президента обаче променя позицията си. Оттогава протестира срещу изборните нарушения и корупцията в руската власт.

В последните две години той многократно е осъждал и войната, която Русия води срещу Украйна.

В България Гудков организира протести срещу режима в Кремъл. От 2022 г. е председател на организацията "За свободна Русия". Съставът ѝ включва опозиционни руски политици, сред които е и синът на му - Димитрий Гудков, който през 2021 г. също напуснат страната и дойде в България.

Тази година съд в Москва издаде задочна заповед за неговия арест заради разпространение на „фалшификати“ за руската армия. Причината е видео, озаглавено „До какво доведе войната на Путин в Украйна?“, в което говори за кланетата, извършени от руските военни срещу жителите на украинските градове Буча и Ирпен.

Сега Генадий Гудков коментира, че вероятно е обявен за терорист именно заради преследването на сина му.

"Сякаш го е писала Митрофанова". Защо България отказва бежански статут на руснаци
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:55 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG