Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генерал Юрий Кузнецов от руското военно министерство е задържан в Москва


Генерал-лейтенант Юрий Кузнецов
Генерал-лейтенант Юрий Кузнецов

Задържан е генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление на персонала към руското министерство на отбраната. Това съобщи във вторник агенция ТАСС, цитирайки руските правоохранителни органи.

Арестът е по подозрения за извършено криминално престъпление. Главното военно следствено управление води разследване по случая.

Новината идва два дни след като руският президент Владимир Путин смени досегашния министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов.

Според представител на правоприлагащите органи работното място на Кузнецов и домът му са били претърсени. Следователят се е обърнал към съда с молба да избере превантивна мярка за генерала под формата на задържане под стража. Други подробности по наказателното дело не се съобщават.

От 2010 г. до 2023 г. Кузнецов изпълнява длъжността началник на осмо управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Този орган се занимава със службата за защита на държавната тайна в рамките на Министерството на отбраната, отговаряща за специалните комуникации, криптирането и военната цензура.

През май 2023 г. Кузнецов е назначен за началник на Главното управление на персонала на военното министерство

Големите размествания в руското министерство на отбраната започнаха миналия месец. На 23 април Следственият комитет съобщи за задържането на заместник-ръководителя на министерството генерал Тимур Иванов по подозрение във вземане на подкуп. Иванов наблюдаваше военния строителен комплекс. На следващия ден Басманният съд в Москва нареди той да остане в ареста до 23 юни.

Заедно с него за два месеца е арестуван и друг обвиняем по делото - бизнесменът Сергей Бородин. На 25 април стана известно за ареста на третия обвиняем - основателя на компанията "Олимписитистрой" Александър Фомин. Той е обвинен в даване на подкуп.

На 12 май беше официално обявено и освобождаването на приближения на Путин Шойгу от поста министър на отбраната. Той получи ново назначение - на поста секретар на руския Съвет за сигурност, като замени Николай Патрушев.

По-късно във вторник стана ясно, че Патрушев вече е помощник на Путин заедно с губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, който вече няма да ръководи региона. И двамата се считат за близки сътрудници на руския президент. Патрушев е бил негов заместник в президентската администрация в края на 90-те години, а след това във ФСБ. Дюмин е работил в охраната му при първия президентски мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG