Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Андрей Белоусов, новият военен министър на Русия


Владимир Путин (вляво) и Андрей Белоусов през 2017 година, когато Белоусов е съветник на президента
Владимир Путин (вляво) и Андрей Белоусов през 2017 година, когато Белоусов е съветник на президента

Ако водиш война, защо ти е да поставяш икономист начело на военното министерство? Владимир Путин направи точно това, като предложи за поста Андрей Белоусов. Но за решението си има обяснение. То е в биографията на бъдещия министър.

Ту казваме, че е "нов министър", ту твърдим, че тепърва "ще става" министър. Кое тук е вярното, щом става дума за Русия и за Алексей Белоусов, когото Путин е харесал за министър на отбраната? И двете твърдения са верни. На хартия руският президент само предлага на парламента да избере новия министър, но в реалността желанията на Путин са закон.

В момента Андрей Белоусов е само предложен от Путин за нов военен министър. Чака си формалното одобрение.

Ето накратко кой е той - 65-годишен икономист, който от десетилетия е близък до Путин и е заемал най-различни високи постове в държавната йерархия. Само че те никога не са били във военната сфера.

Анализаторите смятат, че Белоусов е избран не за да ръководи реално отбраната, а за да спре корупцията в нея. Досега това министерство се управляваше от Сергей Шойгу, често сочен от опозиционните медии като човек, замесен в разграбването на армията.

Ако Белоусов успее да намали корупцията, това ще бъде лоша новина за Украйна. Както казваше Михаил Подоляк, който е съветник в украинската президентска администрация, Украйна има нужда от корумпирана и неорганизирана руска армия, за да е по-лесно да се воюва с нея.

Андрей Белоусов и икономиката

Андрей Ремович Белоусов е роден през 1959 година в Москва в семейството на съветски икономист. Твърди се, че баща му е участвал в опита за въвеждане на елементи на пазарни механизми в икономиката на СССР.

През 1981 г. самият Белоусов завършва с отличие Икономическия факултет на Московския държавен университет. После работи в Института по икономика и прогнозиране на научно-техническия прогрес на Академията на науките на СССР, през 1991 г. оглавява неговата лаборатория и остава там до 2006 г.

Междувременно през 2000 г. Белоусов е назначен за извънщатен съветник на руския премиер, а шест години по-късно става зам.-министър на икономиката.

В периода 2008-2012 г., когато Путин е премиер, той оглавява дирекцията по икономика и финанси в правителството. През 2012 г. е министър на икономиката.

Андрей Белоусов
Андрей Белоусов

От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на президента Путин. През 2017 г. руското издание РБК пише, че той е един от хората, убедили президента, че дигиталната икономика и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.

От 2020 г. заема поста първи вицепремиер. През същата година за кратко замества министър-председателя Михаил Мишустин, който се заразява с COVID-19. С новото предложение на Путин Белоусов ще стане военен министър, но ще запази и поста си на първи вицеприемиер.

Андрей Белоусов е женен за втори път, а съпругата му Лариса Белоусова управлява фирмата „Славянска къща“, чиято дейност включва строителство, включително на пътища, и търговия.

През 2018 г. семейството декларира, че притежава 18,8 милиона рубли (равностойността на 190 000 евро).

За какво идва Белоусов

В понеделник, след като беше обявено, че той ще е новият министър на отбраната, първите му думи пред комисията по отбрана и сигурност в парламента бяха, че войниците от руската армия се нуждаят от по-добър достъп до жилища, болници и социални помощи.

Държавните медии го цитираха да казва още, че изплащането на обезщетения на военнослужещите е заобиколено от твърде много бюрокрация. Че има и проблеми с жилищата и медицинското обслужване.

Тези думи всъщност са камък в градината на досегашния министър Сергей Шойгу. Те идват след две години пълномащабна агресивна война срещу Украйна, която започна на 22 февруари 2022 г. по заповед на Владимир Путин. Още в първите месеци от нахлуването на Русия стана ясно, че руските войници не са нито облечени, нито хранени, нито обучени, нито дори въоръжени по начин, посочен в правилника. Откритието дойде на фона на милиарди, отпускани за армията в последните години.

През 2023 г. създателят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин пряко обвини министър Шойгу в това, че не му предоставя боеприпаси. Пригожин дори тръгна на поход към Москва с намерението да освободи армията от нейното лошо ръководство, а после загина в необяснима самолетна катастрофа, смятана за отмъщение на Путин заради бунта.

Но обвиненията на Пригожин към ръководството на армията останаха. Месеци по-късно Москва арестува зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов с обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери. Съдът го остави в предварителен арест до 23 юни.

Сега идва уволнението на министър Сергей Шойгу и замяната му с икономиста Андрей Белоусов.

Какво казват експертите

Веднага след обявяването на смяната на Шойгу, много анализатори и експерти коментираха, че тя няма да доведе до сериозни промени по отношение на поведението на Русия и за действията ѝ в Украйна.

От гледна точка на Украйна и света смяната на Шойгу с Белоусов няма никакво отношение към плановете на Путин за войната. Руската агресия ще продължи без изменения.

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза, че следващият началник на отбраната на Русия ще бъде поредната „марионетка“ на Путин.

„Сергей Шойгу е ръководил над 355 000 жертви сред собствените си войници и е причинил масови страдания на цивилни граждани с незаконна кампания в Украйна“, написа той в социалната мрежа X.

По думите му Русия се нуждае от министър на отбраната, който да отмени това катастрофално наследство и да сложи край на инвазията, "но всичко, което ще получат, е още една марионетка на Путин“.

Анализаторът и професор по икономика в Чикагския университет Константин Сонин коментира в X, че промените илюстрират мисленето на Кремъл: „Путин до безкрай ще върти една и съща малка група лоялни хора (...), той винаги се е страхувал да въвежда нови хора на ръководни постове".

Джими Раштън - базиран в Киев външнополитически анализатор, написа, че смяната на Шойгу с икономист доста ясно сигнализира за нагласата на Путин - руският президент вярва, че победата му в Украйна ще дойде чрез превъзходство над нея и нейните западни съюзници.

„Той се подготвя за още много години война“, добавя Раштън.

Руският икономически елит се представи много по-добре от военния в тази война, казва Майкъл Кофман - старши научен сътрудник във фондация "Карнеги". Според него смяната на министъра "се прави за вътрешна консумация. За да могат да продължат тази война. Нека не си правим илюзии, че Путин е готов за мирни преговори", добави той.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред руските медии, че Кремъл иска да назначи икономически експерт начело на Министерството на отбраната в условията на нарастващи разходи, свързани с руските мерки за сигурност.

„Това изисква специално внимание. Министерството на отбраната трябва да бъде абсолютно отворено за иновации, за въвеждане на всички напредничави идеи", добави той.

Довиждане, Шойгу

Вече станаха 30 години, откакто Сергей Шойгу заема различни министерски постове в правителствата на Путин. Никой друг не е прекарвал толкова дълго на министерски пост.Той е един от основателите и съпредседател (2001-2002 г.) на управляващата партия "Единна Русия". Смятан е за един от най-близките хора на Путин.

Сергей Шойгу на среща в Кремъл с Владимир Путин по-рано тази година.
Сергей Шойгу на среща в Кремъл с Владимир Путин по-рано тази година.

Сергей Кужугетович Шойгу е роден през 1955 г. в Тувинския автономен окръг на СССР, сега Република Тува в Руската федерация. През 1977 г. той завършва Красноярския политехнически институт със специалност строителен инженер.

През 1990 г. се мести в Москва, където става зам.-председател на Държавния комитет по архитектура и строителство. Година по-късно той става ръководител на Руския спасителен корпус, след като е назначен за председател на Държавния комитет за извънредни ситуации.

От 1994 г. до 2012 г. той е министър на гражданската отбрана и извънредните ситуации. Става армейски генерал през 2003 г. От 2012 г. досега е министър на отбраната и постоянен член на Съвета за сигурност на страната.

От 2022 г. Шойгу, чиито роднини по майчина линия са родом от Украйна, е санкциониран от ЕС, САЩ и други страни заради руската военна агресия.

Тайно и за милиони. Как западният лукс превзе „двореца на Путин“
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG