Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как руски изтребители продължават да използват западни технологични части въпреки санкциите


Самолет за ранно предупреждение Бериев А-50 на руските военновъздушни сили и изтребител Су-27 в Калининград.
Самолет за ранно предупреждение Бериев А-50 на руските военновъздушни сили и изтребител Су-27 в Калининград.

Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Оттогава редица държави затегнаха санкциите срещу Москва. Те засягат и търговията с технологии и части. Западни компании обаче продължават да заобикалят санкциите и така подпомагат създаването на руски военни самолети. Как се случва това?

Япония, САЩ и Тайван. Продукти с двойна употреба от тези държави са достигнали до Русия въпреки забраната за това. Според Украйна Москва ги е използвала в изтребители, които използва във войната си срещу Киев.

Разследващото звено на украинската служба на Радио Свободна Европа "Схеми" стига до този извод, след като получава списък с над 2000 електронни компонента, пристигнали в Русия. Според украинското разузнаване те са използвани в пет типа самолети "Сухой".

Вносът на тези продукти не е директен, но той подчертава уязвимостта на санкциите, които западните държави налагат на Русия.

Властите в Киев отдавна предупреждават, че спирането на вноса на санкционирани продукти с двойна употреба е от решаващо значение за защитата на Украйна.

В списъка, с който "Схеми" разполага, има и две компании-посредници, които са регистрирани в държави от Европейския съюз (ЕС) - Кипър и Унгария. Те доставят електронни компоненти на руски компании в областта на отбраната, участващи в производството на самолетите „Сухой“ (Су).

Частите, които са внесени в Русия, улесняват системите за навигация на самолетите и тези за насочване на ракети и бомби. Подпомагат и радиоелектронната война на Русия с украинските сили, както и комуникациите с контролните центрове.

Тези системи, „изградени предимно с електроника западно производство, позволяват на руснаците да нанасят значителни поражения“, казва Валерий Романенко, старши научен сътрудник в Украинския държавен авиационен музей в Киев.

Първите пет

"Схеми" работи по списъка заедно с Независимата комисия за борба с корупцията (НАКО) - киевска организация с нестопанска цел, която следи за корупция в сферата на националната сигурност на Украйна.

В списъка ясно се открояват компаниите, чиито продукти са доставяни в най-големи количества.

На първо място е японската технологична компания "Мурата". Тя е произвела 218 от над 2000 продукта в списъка. Руските митнически данни, анализирани от НАКО, показват, че руският внос на продукти "Мурата" през трети страни се е увеличил с 38% през 2022 г. - до 8,5 млн. долара. През 2023 г. той е достигнал 9,6 млн. долара.

На второ място, със 176 артикула, е базираната в САЩ компания "Тексас Инструментс". Още през юни 2023 г. Свободна Европа съобщи, че Русия редовно внася продукти от "Тексас Инструментс", както и от американската "Аналог Дивайсес" чрез казахстански и киргизки компании.

На трето място е именно "Аналог Дивайсес" със 163 артикула, а на пето място е нейно дъщерно дружество. Четвъртото място се заема от базираната в САЩ тайванска компания "Кемет".

Вносът не се е извършвал чрез директни покупки от производителите, а чрез трети страни.

"Схеми" потърси петте компании за коментар. До датата на редакционно приключване на статията отговори само една от тях.

Говорител на "Тексас Инструментс" съобщи, че компанията „категорично се противопоставя на използването на нашите чипове в руското военно оборудване и на незаконното отклоняване на наши продукти към Русия“. Той добавя, че ако компанията установи, че техен клиент не спазва законите за контрол на износа, това може да доведе до прекратяване на договора с този клиент.

Други две от компаниите в списъка, "Мурата" и "Аналог Дивайсес", също са осъждали доставката на свои продукти в Русия.

Производството на военни самолети "Сухой" обаче продължава. На 5 април конгломератът от държавни технологични компании "Ростех" обяви доставката на неуточнен брой „фронтови бомбардировачи“ Су-34, описвани като „важна част от ударната мощ на руската фронтова авиация“. Именно това е един от самолетите, за които се предполага, че е използвана западната техника.

При преглед на руските митнически данни руското разследващо звено на Свободна Европа, "Система", установи, че от началото на 2022 г. до юли 2023 г. в Русия са внесени авиационни части на стойност над 8 млн. долара. Основният получател на тези части е авиопроизводителят "Яковлев", където се правят самолетите "Сухой".

Как Русия получава това, от което се нуждае

Между февруари 2022 г. и юли 2023 г. няколко компании са изнесли електронни компоненти за Русия, които съвпадат с тези от списъка на украинското разузнаване.

Някои от тях са базирани в Китай и Турция, а две от фирмите са регистрирани в ЕС. Заобикалянето на санкциите срещу Русия в Блока е забранено, но изпълнението на това правило зависи от всяка една държава.

И двете европейски компании са свързани с латвиеца Владимирс Борекис. Една от тях - "Noratec Holdings", собственост на Борекис, е регистрирана в Кипър. Името ѝ се появи и в неотдавнашно международно разследване за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Втората компания е "Matrix Metal Group", в която Борекис е управляващ директор и единствен акционер. Тя е регистрирана в Унгария.

Между 2021 г. и 2023 г. двете компании са изпращали електронни компоненти, произведени от компании, включени в списъка на украинското разузнаване, на частна руска фирма - "Екситон".

Тя е основана в московското предградие Раменское през юни 2022 г., четири месеца след началото на войната на Русия в Украйна. Данни сочат, че тя е свързана с производството на военните самолети „Сухой“.

Руските държавни регистри определят Юрий Корчевски като мажоритарен собственик на "Екситон". До 2015 г. той е бил съсобственик на компания със същото име, разположена в западния руски град Смоленск.

Според бизнес регистъра на Русия втората компания "Екситон" прави доставки на авиопроизводителя "Яковлев", както и на негови ключови доставчици.

Смоленският "Екситон" притежава и друга базирана в Смоленск компания, която е руски военен изпълнител, санкциониран от Украйна - "Дисплей Компонент". В периода между 2021 и 2023 г. фирмата получава редовни доставки на електронни компоненти от "Noratec" и "Matrix Metal Group".

Според руските търговски регистри преди началото на войната на Русия в Украйна през 2022 г. "Дисплей Компонент" е доставяла електроника на частния руски изследователски институт "Екран". Той разработва противовъздушни и противоракетни системи за самолети и хеликоптери.

Какви са последиците

"Тексас Инструментс" каза пред "Схеми", че е „извършила задълбочена вътрешна проверка“ на продажбите си на "Екситон", "Matrix Metal Group" и "Noratec Holdings" и „може да потвърди, че не сме продавали никакви продукти на тези компании, откакто спряхме продажбите за Русия през февруари 2022 г.“.

"Схеми" изпрати запитване и до "Noratec" и "Matrix Metal Group", но не получи отговор. Нито една от компаниите не е санкционирана за износ на електронни компоненти за Русия.

На 12 април Европейският съвет прие закон, който предвижда наказателна отговорност за физически лица, дружества или организации при нарушаване на търговските санкции срещу Русия.

Съгласно регламент, приет през декември 2023 г., компаниите, регистрирани в ЕС, трябва да включат в договорите си клауза „Без Русия“, когато търгуват с партньори извън ЕС със стоки, включително „напреднали технологии“, които имат военно приложение.

Прилагането обаче зависи от държавите членки на ЕС.

Въпреки намирането на начин тези санкции да се заобикалят, те засягат „сроковете за доставка“ и потенциално качеството на руското военно оборудване, казва старши изследователят от "НАКО" Виктория Вишнивска.

Форум

XS
SM
MD
LG