Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нарече "грубо изопачаване" обвиненията в геноцид пред Международния съд на ООН


Пропалестински протест в Хага.
Пропалестински протест в Хага.

Израел отхвърли като "грубо изопачаване" обвиненията, отправени от Република Южна Африка пред Международния съд на ООН, че военната операция в Ивицата Газа е ръководена от държавата кампания за геноцид, целяща да унищожи палестинското население.

Южна Африка, която подаде иска в Международния съд през декември, поиска в петък от съдиите да наложат извънредни мерки, с които да разпоредят на Израел незабавно да спре офанзивата.

Това става три месеца, след като Тел Авив обяви война на палестинската групировка Хамас заради извършеното от нейни членове масирано нападение, при което бяха убити 1200 жители на Израел и отвлечени други 240. Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Претория заяви, че въздушната и наземната офанзива на Израел, опустошила голяма част от тесния крайбрежен анклав и отнела живота на повече от 23 000 души, по данни на здравните власти в Газа, е имала за цел да доведе до "унищожаване на населението" на ивицата.

Международният съд е най-висшият правен орган на Обединените нации. Създаден е през 1945 г., за да се занимава със спорове между държави. Не трябва да се бърка с Международния наказателен съд, който разглежда дела за военни престъпления срещу физически лица.

Израел отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни. Според защита им Южна Африка действа като говорител на ислямистката организация Хамас, чиято цел е да унищожи Израел.

Военните действия на Израел в Газа са акт на самозащита срещу Хамас и "други терористични организации", заяви правният съветник на израелското външно министерство Тал Бекер в началото на втория ден на заседанията на Международния съд.

По думите му представената от Южна Африка интерпретация на събитията е "грубо изопачена". "Ако е имало актове на геноцид, те са били извършени срещу Израел", добави Бекер. Според него Израел не цели унищожението на един народ, а да защити своя народ.

Решенията на Международния съд са окончателни и не подлежат на обжалване, но съдът няма как да ги изпълни. Конвенцията за геноцида от 1948 г., приета след масовите убийства на евреи по време на нацисткия Холокост, определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група".

Израел често бойкотира международни съдилища и разследванията на ООН, като твърди, че те са несправедливи и пристрастни. Но в знак на това колко сериозно гледат на случая, израелските лидери предприеха рядката стъпка да изпратят правен екип на високо ниво, отбелязва АП.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG