Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 2225 жертви. Доклад разкрива данни за сексуално насилие в Протестантската църква в Германия


Мъж се моли в Айзенах, Германия, понеделник, 6 май 2019 г. (снимката е илюстративна)
Мъж се моли в Айзенах, Германия, понеделник, 6 май 2019 г. (снимката е илюстративна)

Най-малко 1259 души, които работят за Протестантската църква в Германия, са извършили сексуални посегателства през последните десетилетия. Жертвите са поне 2225. Това става ясно от независим доклад, публикуван в четвъртък и цитиран от АП.

Данните се основават на проучване на документи и досиета на регионалните църкви и на организацията за диаконична помощ и социално подпомагане на лутераните, известна като Diakonie.

Новината идва, след като през 2018 г. Католическата църква в Германия публикува проучване, в което бяха открити доказателства за 3677 случая на сексуални посегателства, извършени от около 1670 членове на духовенството в периода 1946 - 2014 г. Обсъжданията около тези разкритие насочиха фокуса на общественото внимание и към Протестантската църква.

В проучването за Протестантската църква, публикувано в четвъртък, са разгледани около 4300 дисциплинарни досиета, 780 лични досиета и над 1300 други документа.

Авторите обаче твърдят, че не са успели да анализират личните досиета на всички пастори и дякони в църквата, а предимно дисциплинарните. Броят на недостъпните файлове означава, че общият брой на случаите може да бъде по-висок.

По тяхна преценка реалният брой на извършителите е много по-голям – близо 3500 души, които са отговорни за сексуални посегателства, съобщава ДПА.

По думите на Мартин Вазлавик, професор по социални науки в университета в Хановер, този доклад за първи път изчислява данни за цялата страна и анализира структурните причини за злоупотребите в църквата.

"Това е върхът на айсберга", казва Вазлавик, който е съдействал на авторите на изследването.

Говорител на жертвите на сексуалните посегателства каза, че докладът е развенчал мита, че сексуални посегателства има само в Католическата църква и че очаква "земетресение" сред протестантите.

Проучването за сексуалното насилие в Католическата църква на Германия от 2018 г. доведе до създаването на така наречения "Синодален път" – поредица от конференции и дискусионни форуми между 2019 и 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG