Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германска неонацистка партия е лишена от държавна субсидия. Какво ще се случи с "Алтернатива за Германия"


Участници на демонстрация срещу расизма и крайнодясната политика в Мюнхен
Участници на демонстрация срещу расизма и крайнодясната политика в Мюнхен

Германската неонацистка партия "Родина" (Die Heimat) няма да получава държавни субсидии за следващите шест години, съобщи ДПА. Решението е на германския конституционен съд.

Новината идва на фона на многохилядни протести в цяла Германия. Те бяха предизвикани от журналистическо разследване, което разказа за тайна среща, на която е бил обсъждан план за насилствената депортация на хора с чуждестранен произход от Германия. На него са присъствали и членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Затова протестите са насочени срещу крайното дясно и АзГ.

След решението на конституционния съд освен държавната си субсидия "Родина" ще загуби и данъчните си облекчения, които обикновено се предоставят на политическите партии.

През 2017 г. конституционният съд се изказа и по искането за забраната на партията, която тогава носеше името Националдемократическа партия. Аргументите бяха, че тя проявява враждебност към конституционния и демократичния ред в Германия.

Съдът обаче реши да не я забранява, като прецени, че тя не представлява значителна заплаха поради липсата на широка обществена подкрепа.

Германският парламент реагира на това с нов закон, който позволява на екстремистките партии да бъдат лишавани от държавни субсидии и данъчни облекчения. Решението, обявено днес, е първият случай, в който се прилага този закон.

Какво ще се случи с "Алтернатива за Германия"

Решението на съда се очаква да допринесе за дискусиите относно евентуалната възможност за спирането на държавната субсидия и на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Само през миналата година АзГ е получила 11,7 млн. евро под формата на пряко държавно финансиране. Това я прави четвъртата партия в Германия с най-голямо финансиране.

Пред Funke Mediengruppe експертът по конституционно право Гертруде Любе-Волф коментира, че вижда големи пречки пред спирането на държавното финансиране на АзГ. Според нея изискванията за това са не по-малко строги от изискванията за забрана.

"Съмненията се съсредоточават върху това дали наистина може да се каже за партията като цяло, че тя цели да премахне или да накърни свободния демократичен основен ред", казва тя.

Миналата седмица в германския Бундестаг се проведоха дебати, по време на които голяма част от водещите политици в парламента изразиха готовност да подкрепят идеята за забрана на партията. Идеята обаче остава спорна поради опасност от радикализация на нейните последователи.

В три от германските провинции местните органи на конституционния съд вече възприемат АзГ като "потвърдена дясноекстремистка организация". Тази категоризация не е основание тя да бъде забранена, но означава, че партията може да бъде наблюдавана от разузнавателните служби там.

Самата партия "Алтернатива за Германия" казва, че е демократична и не дели гражданите според произхода им или според цвета на кожата им.

Хиляди на протест

През уикенда в Германия се проведоха многохилядни протести. Те продължават вече втора седмица.

По данни на организаторите на събитията от петък до неделя около 1,4 милиона души в цялата страна са демонстрирали срещу АзГ. Демонстрации бяха обявени на около 100 места, сред които Кьолн, Мюнхен и Берлин.

Полицията съобщи, че протестиращите в Берлин в неделя са били около 100 хиляди. В Мюнхен са участвали около 80 хиляди души, като заради големия брой хора се наложи протестът им да бъде прекратен. В същото време в Кьолн броят на демонстрантите е бил около 10 хиляди души.

Протести предстоят и през следващите дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG