Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разследване на Свободна Европа: Славов проверява схемата със земите на Гинка Върбакова


Министърът на правосъдието Атанас Славов
Министърът на правосъдието Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов е възложил проверка за действията на нотариус, свързани с евентуално незаконно прехвърляне на земи в Пазарджик в полза на фирма на Гинка Върбакова. Това каза министърът по време на изслушване в парламента в петък.

Новината идва, след като преди седмица разследване на Генка Шикерова в Свободна Европа разкри как фирмата на Върбакова „Риал Естетейтс“ е успяла да придобие земи в пазарджишките села Априлци и Сбор. Това се е случило с констативни нотариални актове, съставени от един и същи нотариус на базата на едни и същи думи на едни и същи свидетели. На земите по-късно е издигната част от определяния за „най-големия соларен парк на Балканите“.

По време на парламентарния контрол в петък депутатът от „Възраждане“ Стоян Теслаков попита министър Славов дали и какви действия за предприети във връзка с извършеното от нотариуса по случая, разкрити в разследването на „американските българоезични медии“, без да спомене името на Свободна Европа.

„След като се запознах с публикацията в Свободна Европа и благодарение на вашия въпрос, аз възложих проверка на инспектората по Закона за съдебната власт, който може да проверява дейността на нотариусите, но тази проверка още не е приключила“, каза Славов. Той добави, че дори да бъдат установени нередности при сделките, по закон министърът може да сезира дисциплинарната комисия към Нотариалната камара.

Той добави още, че проблемът изглежда системен, защото разследване наАнтикорупционния фонд от 2018 г. е разкрило други съмнителни сделки с община Пазарджик на „Риал Естейтс“, свързани с изграждането на парка.

„Очевидно става въпрос за някаква системност, най-малко за системен интерес на тази фирма в землището на община „Пазарджик“, каза Славов и добави, че от 2018 г. няма информация за резултати от действия по проверки на прокуратурата и други разследващи органи.

„Надявам се и другите правоохранителни органи също да обърнат внимание на този казус“, каза още Славов.

В разследването на Свободна Европа са посочени данни в Имотния регистър, от които се вижда, че стотици декари са придобивани в рамките на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане показва, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) каза, че на територията на общината „действа организирана престъпна група“, която е присвоила „хиляди декари земеделска земя“. Кулински е кмет от есента на 2023 г., а негов предшественик на поста беше подкрепяният от ГЕРБ Тодор Попов.

Името на Гинка Върбакова популярно през 2018 г., когато поиска да купи най-голямото енерго в България. Едно от малкото неща, които станаха известни тогава, беше приятелството ѝ с тогавашната министърка на енергетиката, а сега депутат от ГЕРБ – Теменужка Петкова. Тогава Върбакова отрече да има политически гръб.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG