Връзки за достъпност

Извънредни новини

30 години без цензура и с много любов. Екипът на "Спортното шоу на Дарик"


Екипът на "Спортното шоу Гонг" по Дарик радио
Екипът на "Спортното шоу Гонг" по Дарик радио

Над 30 години в непрекъснат национален ефир. С отдаденост на професията и обективизъм. И фенове от всички поколения. Екипът на предаването "Спортното шоу на Дарик" са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Техният път започва преди повече от 30 години. Тогава още не се е родил мита за "четвъртите в света", даже Господ още не е станал българин.

По това време Христо Стоичков още няма Златна топка, Йордан Йовчев е юноша, никой не знае коя е Станка Златева, а "Лудогорец" е отбор, за който са чували само в Разград.

Думите, които най-общо ги описват са сплотеност, отдаденост и много любов към спорта. Това е екипът на спортното предаване по Дарик радио с оригиналното име "Спортно шоу Гонг".

В четвъртък те направиха поредния си многочасов ефир, но вместо да отразяват спортно събитие, което носи радост на хората, този път показаха протеста на феновете срещу Българския футболен съюз (БФС), който прерасна в погром в центъра на София.

В продължение на 5 часа няколко репортери на шоуто отразяваха събитията на място, докато другата част от екипа беше в студиото. Само живото излъчване в мрежите достигна до хиляди.

Репортерът Николай Ганчев беше неправомерно задържан от полицията, но по-късно беше освободен.

"Страшно гадна вечер за българския футбол. Може би най-гадната, която аз помня", каза Томислав Русев в ефира в обобщение на събитията.

По думите му случилото се е пряк резултат от "ината, безхаберието, некадърността, корумпираността на тези, които управляват футболни съюз".

"Не знам кои са тези сили от дълбоката държава, които са инсталирали и крепят във властта на футбола Боби Михайлов и компания", каза Русев.

Той е на позиция - гражданска, фенска, журналистическа и чисто човешка - че настоящото ръководство на БФС трябва моментално да подаде оставка.

"С действията си през последните 18 години то унищожава българския футбол", казва той в подкаста на dsport.bg - "С бутонките напред".

Екипът и "Дарик" направиха и още нещо безпрецедентно. В продължение на всичките часове ефир те не излъчваха реклами, за което Русев благодари и се извини на рекламодателите. А колко медии са готови да направят подобно нещо?

Накрая отразяването на протеста беше посрещнато със суперлативи от колеги журналисти и фенове на спортното шоу. Но това не е новост. Случва се от 30 години.

Създател, автор и основен водещ на предаването е Томислав Русев. С останалите от екипа се намират постепенно, но остават заедно през десетилетията след началото.

В екипа са Ирина Русева, Ники Александров, Веско Вълчев, Стефан Стоянов, Валентин Грънчаров, Иво Стефанов, Ралица Караджова, Инес Павлова, Божидар Русев и други.

Това, което всички казват за тях, е че те са отдадени изцяло на професията. Въпреки че са фенове на различни отбори, те се придържат към фактите, макар че понякога това им коства. В същото време така успяват да печелят доверието на феновете и спортното им предаване се превръща най-слушаното в българския радиоефир.

Най-доброто доказателство за техния успех е дълголетието. Малко предавания оцеляват повече от 30 години в ефир дори в световен мащаб. Такова е спортното шоу - едно предаване, което съществува и не е изневерило на формата си от създаването на частното Дарик радио през 1993 г.

"Спорът по Дарик винаги е бил марката, с която всички си сверяват часовника", пише в представянето на предаването в страницата на радиото.

Всеки делничен ден точно в 17 часа феновете на футбола и спорта могат да чуят новини, анализи и коментари от екипа на предаването, който прави и сайта dsport.bg.

Екипът на Томислав Русев създава сайта през 2019 г., но това не е единственият му проект, развиван паралелно с предаването по Дарик. През 2003 г. той създава и развива радио "Гонг" и сайта gong.bg, посветени на спортния живот в България и по света.

Радиото е закрито през 2006 г., след като ирландската медийната група "Комюникорп" го купува.

През 2019 г. спортните журналисти на Дарик радио спират да работят и за сайта gong.bg, който стана собственост на бизнесмена Кирил Домусичев заради намеса в редакционната им работа. Сайтът беше част от сделката, с която Домусчиев придоби Нова телевизия и пакета медии на "Нетинфо".

"Много журналисти си тръгват без да кажат нищо". Случаят с "Гонг"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Тогава и името на предаването се променя от "Спортно шоу Гонг" на "Спортно шоу на Дарик", но не и редакционната политика.

Да казват винаги истината, да дават проверена информация, да бъдат независими и представящи своята позиция - това е мисията на екипа, спечелил доверието на феновете и репутацията на най-слушаното спортно предаване в българския радиоефир.

"Спортният екип на Дарик радио никога и по никакъв начин не е търпял и най-малка намеса във вижданията как да изглежда нашият продукт", обясни Томислав Русев напускането на gong.bg.

Тогава реагира и Асоциацията на европейските журналисти, която обяви за недопустима намесата в редакционната политика или отстраняването на журналисти заради лични предпочитания.

Публиката обаче пак се оказа най-добрият критерий. Тя продължавая да слушат и следи екипа на спортното шоу, без значение, че то е с друго име и на друг сайт.

Защото то е с тях от години. И никога не ги е предавало.

Форум

XS
SM
MD
LG