Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Призракът на Русия". Президентката на Грузия призова за сближаване с ЕС и САЩ


Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили държа реч в Тбилиси по случай Деня на независимостта на страната, 26 май 2024 г.
Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили държа реч в Тбилиси по случай Деня на независимостта на страната, 26 май 2024 г.

В Деня на независимостта на Грузия, 26 май, президентката Саломе Зурабишвили призова за по-тесни връзки на страната с Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати (САЩ).

Новината идва на фона на международни призиви да бъде оттеглен приетият миналата седмица от грузинския парламент закон за "чуждестранните агенти" като недемократичен. Приемането му предизвика продължителни масови демонстрации, които Зурабишвили подкрепи.

"Днес, когато призракът на Русия стои пред нас, партньорството и сближаването с Европа и Америка е истинският начин да запазим нашата независимост, мир и сила", каза тя, като цитира желанието на огромното мнозинство от гражданите да се присъединят към ЕС.

"От създаването на Европейския съюз досега той не е започвал война. Истинската страна на войната е една и съща, която виждаме днес в нашите окупирани територии - Руският империализъм", добави тя.

Русия държи хиляди военни в Южна Осетия и Абхазия - два отцепнически грузински региона, които Москва призна за независими държави след петдневна война с Грузия през 2008 г.

През декември ЕС предостави на Грузия статут на кандидат за членство и имаше известна надежда, че блокът ще се съгласи на следващия етап от преговорите за присъединяване още тази година.

Лидерите на ЕС обаче казаха, че надеждите на Грузия за присъединяване към блока ще бъдат попарени, ако правителството, ръководено от партията "Грузинска мечта", приеме т.нар. "руски закон".

Спорното законодателство изисква от организациите на гражданското общество и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да съобщават този факт на местните власти. Те ще бъдат подлагани на надзор, който може да включва санкции за все още неопределени криминални престъпления.

Много критици твърдят, че законът е подобен на този, използван от Кремъл за борба с независимите гласове в Русия.

Грузинците празнуват Деня на независимостта в Тбилиси, 26 май 2024 г.
Грузинците празнуват Деня на независимостта в Тбилиси, 26 май 2024 г.

Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе и други лидери на "Грузинска мечта" се възмутиха от коментарите на САЩ и ЕС за законодателството, официално наречено Закон за прозрачност на чуждестранното влияние. По думите им то е от съществено значение за поддържане на прозрачността в гражданските и политическите дела.

В речта си на церемонията по случай Деня на независимостта Кобахидзе отвърна на Зурабишвили и нейните забележки за спорния законопроект.

"Именно единството и разумните стъпки на народа и избраното от него правителство ни дадоха възможност да поддържаме мира в страната през последните две години въпреки екзистенциалните заплахи и многобройните предателства, включително предателството на президента на Грузия", каза той.

Наскоро Венецианската комисия към Съвета на Европа и САЩ призоваха правителството на Грузия да отмени спорния закон. В замяна Съединените щати ще предоставят на Грузия повече икономическа помощ, ще намалят търговските бариери и ще предоставят по-голям достъп до американски визи. В противен случай САЩ ще наложат санкции на грузински служители, отговорни за законодателството.

В неделя парламентарната асамблея на НАТО написа в изявление, че алиансът "остава твърдо ангажиран със суверенитета, териториалната цялост, демокрацията и стремежа на Грузия да се присъедини към НАТО". Той добави, че "законът за т.нар. прозрачност на чуждестранното влияние е стъпка назад за демокрацията в Грузия и противоречи на стремежите и ценностите на страната в НАТО и ЕС".

Зурабишвили наложи вето на законопроекта, но "Грузинска мечта" има достатъчно места в парламента, за да го отмени. Обсъжданията за отхвърляне на ветото започват в понеделник, а гласуването вероятно ще се състои във вторник.

Приемането на закона доведе до масови улични демонстрации в Тбилиси и на други места в страната. Организаторите призоваха за нови протести в понеделник, преди гласуването на отмяната на президентското вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG