Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да бъде оттеглен". Съветът на Европа отхвърли закона за "чуждите агенти" в Грузия като недемократичен


Протестиращи пред парламента в Тбилиси на 18 май 2024 г.
Протестиращи пред парламента в Тбилиси на 18 май 2024 г.

Законът за "чуждестранните агенти", приет миналата седмица от грузинския парламент, е недемократичен и трябва да бъде оттеглен. Това се казва в извънредно становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа, огласено във вторник вечерта в Страсбург.

В грузинската столица Тбилиси от седмици се провеждат масови демонстрации, но управляващото мнозинство на партия "Грузинска мечта" прие спорното законодателство. Управляващите направиха такъв опит и преди година, но се отказаха заради общественото недоволство.

"Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация", се казва в становището.

Венецианскатa комисия е консултативен орган по конституционно право, създаден през 1990 г. По искане на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) комисията направи оценка на грузинското законодателство. Според редица наблюдатели то е подобно на законите, използвани в Русия за заглушаване на независими медии и граждански активисти.

Според Венецианската комисия новият грузински закон противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Освен това при приемането му не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападният президент Саломе Зурабишвили му наложи вето, но то може да бъде преодоляно от управляващото мнозинство в парламента.

Венецианската комисия изразява "съжаление, че грузинският парламент не изчака нейното становище, преди да приеме закона, въпреки призивите на председателя на Парламентарната асамблея и на генералния секретар на Съвета на Европа".

Саломе Курасбедиани, депутат от партията „Грузинска мечта“
Саломе Курасбедиани, депутат от партията „Грузинска мечта“

Управляващата партия "Грузинска мечта", която прокара закона в парламента, отхвърли доклада на комисията.

"Откриваме много необосновани и противоречиви правни разсъждения, както и редица груби изкривявания на факти [в заключенията], което допълнително насърчава радикализацията на определени групи", заяви на брифинг депутатката от "Грузинска мечта" Саломе Курасбедиани.

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузия има статут на страна кандидат за членство от края на 2023 г.

Председателят на парламента Шалва Папуашвили вече заяви, че депутатите, ще отхвърлят президентското вето през следващата седмица.

По време на масовите проевропейски демонстрации срещу закона бяха арестувани десетки протестиращи. Много от тях съобщиха, че са били бити от силите за сигурност или от организирани банди.

Правителството, което твърди, че законът е необходим, за да се осигури прозрачност в социалната сфера, отрича насилието над демонстрантите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG