Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът на Грузия отхвърли закона за "чуждестранните агенти" след бурни протести


Депутати от опозицията празнуват отхвърлянето на закона.
Депутати от опозицията празнуват отхвърлянето на закона.

Парламентът на Грузия отхвърли на второ четене законопроекта за "чуждестранните агенти".

След драматичен обрат на събитията грузинските депутати гласуваха за отпадане на спорния законопроект само няколко дни след първото му четене в парламента. То предизвика бурни и мащабни протести заради опасения, че законодателството, което копира подобен закон в Русия, би ограничило сериозно инакомислието и гражданското общество в кавказката държава и би я тласнало към авторитаризъм.

Депутатите гласуваха против законодателството на второ четене, след като управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подкрепата си за предложения закон.

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на грузинската столица заради законодателството, а за 10 март е планирано ново събиране, което вероятно ще бъде по-скоро празнично, отколкото протестно.

Грузия се стреми към присъединяване към Европейския съюз, но представители на ЕС заявиха, че законът за "чуждестранните агенти" ще усложни пътя на страната към членство.

Президентът Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на закона, въпреки че парламентът би могъл да преодолее ветото ѝ.

Три поредни вечери десетки хиляди грузинци излизаха по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу проекта, заявявайки, че правителството се опитва да тлане страната към засилващ се авторитаризъм.

Полицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и водно оръдие, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Тбилиси. Десетки демонстранти бяха арестувани.

Законопроектът изискваше всяка неправителствена организация, чието финансиране от чужбина възлиза на повече от 20%, да се регистрира в министерството на правосъдието като чуждестранен агент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG