Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преди окончателното приемане на "руския" закон. САЩ увеличават натиска върху Грузия


В Тбилиси вече близо месец не стихват протестите срещу така наречения закон за "чуждестранните агенти".
В Тбилиси вече близо месец не стихват протестите срещу така наречения закон за "чуждестранните агенти".

Съединените щати (САЩ) увеличават натиска върху правителството на Грузия преди окончателното гласуване на т. нар. закон за "чуждестранните агенти". Той предизвика масови протести в Грузия и разтревожи западните ѝ партньори заради предполагаемия му смазващ ефект върху медиите и гражданското общество.

В събота посолството на САЩ каза, че помощник държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джим О'Брайън ще посети Тбилиси заедно със столицата на Черна гора между 14 и 17 май.

"В Грузия той ще се срещне с представители на правителството, гражданското общество и частния сектор, за да изрази трайния ангажимент на САЩ към грузинския народ и желанието на Грузия за мирно, проспериращо и сигурно евроатлантическо бъдеще", се казва в изявлението на посолството.

Съобщението идва, след като 29 членове на Камарата на представителите на САЩ публикуваха отворено писмо до министър-председателя на Грузия Иракли Кобахидзе, в което изразяват "сериозна загриженост" и "настоятелно" призовават правителството му да оттегли законопроекта.

Според вносителите на законопроекта от управляващата партия Грузинска мечта той може да бъде одобрен на последно четене още на 13 май.

29-те американски депутати го наричат "вреден", който ще "подкопае волята на грузинския народ, търсещ бъдеще на Запад". Приемането му и по-нататъшните стъпки към "авторитаризъм в руски стил ще накарат САЩ да преразгледат естеството на нашите отношения", пишат те.

Притесненията им се засилват от "отговора на правителството на Грузинската мечта на мирните протести".

Седмиците на протести срещу "руския закон", прокаран от управляващата партия въпреки недоволството в страната и критиките в чужбина, бяха посрещнати с твърди действия. Полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, а протестиращи и журналистите получиха наранявания, съответстващи на използването на гумени куршуми, въпреки отричането на официалните лица.

В съвместно писмо в петък 18 медийни и правозащитни организации казват, че предложеното законодателство "предоставя на властите мощен инструмент за дискредитиране, натиск и евентуално заглушаване на независими гласове, като по този начин застрашава свободата на печата и свободата на изразяване".

В знак на несъгласие в грузинското правителство посланикът на страната във Франция Гоча Джавахишвили подаде оставка.

"Вече не виждам ролята и ресурсите си в посока придвижване към Европа", написа той в социалните мрежи.

Спорният законопроект гласи, че медиите, неправителствените организации и други организации с нестопанска цел трябва да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", ако повече от 20% от финансирането им идва от чужбина.

Законопроектът е създаден по модела на съществуващия от десетилетия закон за "чуждестранните агенти", който руският президент Владимир Путин използва за потискане на опозиционерите си и наказване на независими институции.

Представители на ЕС казаха, че законопроектът може да бъде значителна пречка за кандидатурата на Тбилиси за членство.

Според правителството на Кобахидзе законът е в съответствие със стандартите на ЕС и има за цел единствено да повиши "прозрачността" и да предотврати "вредното чуждестранно влияние" на политическата сцена в страната.

"Ситуацията в Грузия е ясна", предупреждават членовете на Конгреса на САЩ. "Правителството може да избере да се вслуша в гласовете на грузинския народ или да продължи по тъмния път към авторитаризъм в руски стил."

С водни оръдия и сълзотворен газ. Как се прокарва "руски" закон
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG