Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контрол над гражданското общество. Спорният "руски" закон в Грузия мина и на второ четене


Протестиращи срещу спорен проруски закон в Грузия атакуват загражденията на парламента в Тбилиси, 1 май 2024
Протестиращи срещу спорен проруски закон в Грузия атакуват загражденията на парламента в Тбилиси, 1 май 2024
С водни оръдия и сълзотворен газ. Как се прокарва "руски" закон
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Грузинският парламент прие в сряда на второ четене аналог на руския закон за т.нар. "чуждестранни агенти".

Това се случи на фона на масови протести срещу законопроекта в Тбилиси през последните две седмици, в които се включиха десетки хиляди хора.

Документът, наречен „За прозрачността на външното влияние“, е предложен от управляващата партия "Грузинска мечта". За него в сряда на второ четене гласуваха 83 от 150 депутати на управляващите и техните съюзници в парламента. Представителите на опозицията не участваха в гласуването. Така резултатът се оказа същият като при гласуването на първо четене.

За окончателното приемане на законопроекта, той трябва да бъде приет и на трето четене. Гласуването се очаква на 17 май.

Ако бъде приет, законът ще изисква от неправителствени организации, граждански обединения и медии да се регистрират като "чуждестранни агенти", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

От "Грузинска мечта" казват, че законът има за цел да повиши прозрачността на неправителствените организации и борбата срещу така наречените от нея "псевдолебирални ценности", налагани от чужденци.

Противниците му обаче го наричат "руски закон", тъй като той е огледален на този, прокаран преди време от Владимир Путин. Кремъл го използва за репресии над опонентите си. Западните държави също предупреждават, че мярката, която се обсъжда в грузинския парламент, има за цел да контролира гражданското общество.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето, ако законът бъде официално приет на трето четене, както се очаква. Правителството обаче има нужният брой гласове, за да отхвърли ветото.

В сряда вечерта противниците на законопроекта отново се събраха пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Протестиращите окупираха целия район пред сградата на парламента. Те блокираха входа на сградата. Според очевидци полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите.

Антируските настроения в Грузия често набират сила. Москва контролира около една пета от грузинската територия, по-голямата част от която беше завзета по време на кратка война през 2008 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG