Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви Радио Свободна Европа за "нежелателна организация"


Редакцията на рускоезичното Радио Свобода в Москва. Тя беше принудена да затвори врати през 2021 г.
Редакцията на рускоезичното Радио Свобода в Москва. Тя беше принудена да затвори врати през 2021 г.

Русия обяви Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за „нежелателна организация“. Това показват данни в регистъра на руското Министерство на правосъдието.

Това означава, че всички журналисти на медията, донорите ѝ, както и всички хора, които са интервюирани от РСЕ могат да бъдат подведени под наказателна отговорност в Русия.

Новината идва, след като през 2021 г. рускоезичните сайтове на RFE/RL бяха обявени за "чуждестранни агенти" в Русия, а по-късно им бяха наложени санкции и глоби на стойност милиони долари.

Всички сайтове, както и няколко от профилите в социалните мрежи на рускоезичните редакции на RFE/RL бяха блокирани от регулатора Роскомнадзор през пролетта на 2022 г., защото отказаха да премахнат публикациите си за руската инвазия в Украйна.

С решението на Русия RFE/RL се превръща в 142-та организация, която е обявена за „нежелателна“ в страната.

Президентът на медийната организация Стивън Капус каза, че действията на Москва са поредният пример за това, че местните власти гледат на обективната журналистика като на екзистенциална заплаха.

„Милиони руснаци разчитат на нас от десетилетия. В това число влиза и рекордната публика в последните дни - след смъртта на Алексей Навални. Този опит да бъдем задушени ще доведе само до това RFE/RL да работи още по-здраво, за да предостави свободна и независима журналистика на руския народ“, каза Капус в свое изявление.

Законът за „нежелателните организации“ беше приет в Русия през 2015 г. Законодателните промени бяха насочени срещу неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина.

За „нежелателни организации“ са обявени множество независими руски медии като телевизия Дождъ, Медуза, Новая газета Европа, iStories, Инсайдър, Белингкат, Проект.

RFE/RL е регистрирана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM). Редакционната независимост на RFE/RL е гарантирана от законодателството на САЩ.

Повече от 30 служители на RFE/RL са обявени за „чуждестранен агент“ на руското Министерство на правосъдието в лично качество.

През октомври 2023 г. журналистиката на RFE/RL Алсу Курмашева, която има американско и руско гражданство, беше арестувана по обвинение в нарушаване на т.нар. закон за чуждестранните агенти, а след това беше обвинена и в "разпространяване на фалшификати" за руската армия, заради книга с разкази на руски войници, обявили се срещу войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG