Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Повторна съветизация". Как Грузия беше обхваната от протести срещу "руски" репресивен законопроект


Хора развяват грузински знамена на протест срещу готвения законопроект за „чуждото влияние“ пред парламента в Тбилиси, 15 април 2024 г.
Хора развяват грузински знамена на протест срещу готвения законопроект за „чуждото влияние“ пред парламента в Тбилиси, 15 април 2024 г.

Хиляди грузинци протестираха в понеделник вечерта срещу законопроект за чуждестранните агенти. Според управляващите той цели прозрачност, докато опозицията вижда в него руски прийоми. Той наподобява миналогодишното предложение за такъв закон, което беше оттеглено след масови протести.

Демонстрациите в понеделник се проведоха, след като депутатите одобриха новия законопроект на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси въпреки спорове, при които се стигна дори до физическо насилие.

В случай че бъде приет, законът може да влоши политическата криза в страната и да засили напрежението между нея и западните ѝ партньори.

Какво представлява законът

Ако бъде приет, законът ще принуди неправителствени организации и медии, които получават над 20% чуждестранно финансиране, да се регистрират като "чуждестранни агенти". Този ход беше оприличен на подобно законодателство, въведено в Русия след началото на войната ѝ в Украйна. Там то се използва за строго ограничаване на инакомислието и дейността на групите на гражданското общество.

Грузинската опозиция го нарича "руски закон", докато управляващата партия настоява, че законопроектът е просто копиран от американското законодателство. Законът в САЩ обаче има съществени разлики. Докато този в Русия определя като "чуждестранен агент" всяко сдружение или медия, които са взели дори и минимална сума финансиране от чуждестранни източници, в САЩ изискването е да има и чуждестранен контрол върху дейността.

"Грузия няма да се поддаде на повторна съветизация!", написа прозападният президент Саломе Зурабишвили в социалната мрежа X.

Грузинският законопроект предизвика масови протести още при първото си представяне миналата година, вследствие на които правителството го оттегли.

Новият законопроект е идентичен с миналогодишния според управляващата партия "Грузинска мечта", като единствената промяна в него е, че терминът "чуждестранен агент" ще бъде заменен с "организация, преследваща интересите на чужда сила". Също така вместо "за чуждестранните агенти" законопроектът вече е "за прозрачност на чуждестранното влияние".

Законът ще даде широки надзорни правомощия на властите и ще въведе потенциални санкции за неопределени криминални дейности.

Какво се случи в парламента

По-рано в парламента се стигна до сблъсъци, след като опозиционният депутат Алеко Елисашвили нападна член на управляващата партия, докато той се опитваше да представи законопроекта.

Алеко Елисашвили по време на протеста в понеделник
Алеко Елисашвили по време на протеста в понеделник

Елисашвили удари с юмрук Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарната група на "Грузинска мечта", което предизвика хаос в парламента. Мдинарадзе изглежда е останал невредим от нападението, като след кратка почивка се върна начело на заседание на комисията по правни въпроси.

Как протече последният протест

По-късно вечерта около 5000 души се събраха на протест пред сградата на парламента с искане властите да се откажат от законопроекта. Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с органите на реда, съобщи Министерството на вътрешните работи. Общо 14 демонстранти са били арестувани, а един полицай е бил ранен.

След като бъде одобрен от комисията по правни въпроси, която е доминирана от "Грузинска мечта", и нейните коалиционни съюзници, законопроектът ще премине на първо четене в парламента.

Повечето протестиращи се разотидоха вечерта на 15 април, след като активисти ги призоваха да се върнат на 16 април за следващото парламентарно заседание.

Грузия е независима страна от 1991 г., като дотогава е част то СССР. От 2012 година насам тя се управлява от партията "Грузинска мечта", основана малко преди изборите тогава от Бидзина Иванишвили.

Той е милиардер, натрупал богатството си по време на приватизацията в Русия. Иванишвили става премиер за година, след което два пъти обявява, че напуска политиката, но критиците му вярват, че на практика той продължава да контролира управлението в страната.

Иванишвили често е обвиняван, че е близък до Русия. В същото време правителството на "Грузинска мечта" подаде през 2022 г. молба за членство на страната в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG