Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести посрещнаха руски круизен кораб в Грузия. Лайнерът вече няма да акостира в Батуми


Протестна акция на пристанището в Батуми срещу руски круизен кораб, 31 юли 2023 г.
Протестна акция на пристанището в Батуми срещу руски круизен кораб, 31 юли 2023 г.

Круизен кораб с руски туристи стана повод за масови протести в Грузия. Лайнерът Astoria Grande акостира в понеделник сутринта на грузинското пристанище Батуми съобщава "Ехото на Кавказ". Това предизвика поредно недоволство сред местните.

Студенти, опозиционери и граждански активисти се събраха на пристанището в града. Според телевизионния канал Рустави 2 акцията е била придружена от сблъсъци с полицията. Най-малко 10 души са задържани.

Круизният кораб с над 800 души на борда, повечето от които руски граждани, пътува по маршрута Сочи - Трабзон - Батуми - Амасра - Истанбул - Сочи. Той вече се отби пристанището на Батуми в четвъртък вечерта, посрещнат от протестиращи срещу руската инвазия в Украйна.

Пътниците на круизния кораб имаха един ден, за да разгледат Батуми. Демонстрантите се възмутиха от отговорите на някои руски туристи на въпроси на грузински журналисти. В интервюта те казват, че подкрепят действията на Русия във войната с Грузия през 2008 г. В едно от тях дори се чува твърдението, че "Русия освободи Абхазия от грузинците".

Протест на пристанището в Батуми, 31 юли 2022 г.
Протест на пристанището в Батуми, 31 юли 2022 г.

На 8 август 2008 г. руските войски навлязоха на територията на Грузия. В резултат на войната Москва засили контрола си над отцепническите региони на Грузия - Абхазия и Северна Осетия, които се обявиха за "независими държави".

"Независимостта" на тези сепаратистки региони е призната само от Русия и няколко други държави, лоялни на Москва. САЩ, Европейският съюз и други членове на ООН изискват от Москва да зачита териториалната цялост на Грузия.

Демонстрантите показваха снимки на Абхазия и събитията от августовската война и пееха грузинския химн. Час след началото на протеста лайнерът напусна пристанището. Позовавайки се на данни от агенцията за продажба на круизи, РИА Новости съобщи, че лайнерът Astoria Grande вече няма да акостира в Батуми.

Протест срещу лайнер с руски туристи, 31 юни 2023 г.
Протест срещу лайнер с руски туристи, 31 юни 2023 г.

Протести имаше и пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Там няколко граждански активисти изгориха руското знаме. Асоциацията на младите юристи на Грузия призова Министерството на вътрешните работи да реагира и да вземе мерки срещу хора, нарушили грузинското законодателство.

Става дума за руски граждани, които казват, че са посетили Абхазия. Както отбелязва "Ехото на Кавказ", това "е нарушение на закона за окупираните територии".

Грузинската агенция за морски транспорт съобщи, че корабът плава под флага на Палау, който се обслужва от турската круизна компания Miray Cruises International. Регистриран е на Сейшелите и не е под международни санкции.

протест на пристанището в Батуми, 31 юли 2023 г.
протест на пристанището в Батуми, 31 юли 2023 г.

През май тази година в Грузия се проведоха протести заради възстановяването на директните полети с Русия. Преди това руският президент Владимир Путин отмени визовия режим за грузински граждани, както и забраната за директни полети между Русия и Грузия. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили нарече решението на Путин "поредна провокация".

По време на протеста в понеделник демонстрантите поискаха лайнерът да напусне пристанището на Батуми и скандираха "Абхазия е Грузия".

Те изразиха и възмущение от присъствието на кораба на руски артисти, които подкрепят войната в Украйна и президента Путин. Автобусът, с който пътниците от лайнера бяха откарани до града, беше заобиколен от тълпа и освиркван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG