Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Провокация". Путин отмени визовия режим за грузинците и разреши на руските авиокомпании да летят до Грузия


Грузинският президент Саломе Зурабишвили каза, че това е неприемливо, докато Русия продължава агресията си срещу Украйна
Грузинският президент Саломе Зурабишвили каза, че това е неприемливо, докато Русия продължава агресията си срещу Украйна

Руският президент Владимир Путин отмени визовия режим за грузински граждани от 15 май 2023 г. и разреши на руските авиокомпании да извършват полети до Грузия. Той направи това с два указа, които бяха официално публикувани.

Според тях гражданите на Грузия ще могат да влизат в Русия с национален паспорт и други документи за самоличност. В същото време визовият режим ще остане валиден за тези, които влизат в Русия за повече от 90 дни с цел работа или обучение.

Руското външно министерство последва указите на Путин, като отмени препоръката към руските граждани да се въздържат от пътувания до Грузия, която беше въведена на 21 юни 2019 г.

"Решенията, взети от руския президент, са в съответствие с нашия принципен подход за последователно улесняване на условията за общуване и контакти между руски и грузински граждани, въпреки липсата на дипломатически отношения", казаха от ведомството.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили обаче нарече указа на Путин за премахване на визовия режим със страната "поредната провокация".

"Възобновяването на директните полети и отмяната на визовия режим с Грузия са неприемливи, докато Русия продължава агресията си срещу Украйна и окупира нашата територия", каза тя.

Зурабишвили призова грузинското правителство да свика заседание на Съвета за сигурност, на което да се разгледа възможността за въвеждане на тримесечни визи за руснаци. Тя също така призова за неприемливо откриването на детски градини в Грузия само на руски език.

В същото време в Грузия, според резултатите от проучване, проведено от Националния демократичен институт на САЩ (NDI) през декември 2022 г., почти 70% от анкетираните са за въвеждане на визов режим с Русия. Това, че не одобряват политиката на грузинското правителство по отношение на посетителите от Русия декларират 57% от анкетираните; 29% смятат подхода на властите за приемлив; други 14% не знаят или отказват да отговорят, съобщи Current time.

Въздушните превози между Грузия и Русия бяха преустановени през 2019 г. През февруари 2023 г. Москва и Тбилиси допуснаха възможността за възобновяване на преките въздушни връзки, които бяха прекъснати по инициатива на Москва.

Инициаторът на предложението, руският външен министър Сергей Лавров, похвали Грузия за това, че Тбилиси не се присъедини официално към санкциите срещу Москва, наложени след пълномащабното нахлуване на руски войски в Украйна. Тогава той отбеляза "смелостта" на грузинското ръководство, "което не се поддава на западния натиск".

Визовият режим между страните беше въведен през 2000 г. по решение на руските власти. На 1 март 2012 г. Грузия едностранно премахна входните визи за руснаци. Това стана по инициатива на тогавашния президент Михаил Саакашвили, който в момента е в затвора.

През 2022 г. Грузия беше една от най-популярните дестинации за руснаците след избухването на пълномащабна война в Украйна. По данни на Росстат около 873 000 руски граждани са напуснали страната през миналата година.

След началото на мобилизацията в Грузия започнаха да пристигат руснаци, подлежащи на военна повинност. По данни на грузинското МВР в края на септември всеки ден в страната са влизали средно около 10-11 000 руснаци. През лятото, по време на туристическия сезон, този брой не надвишаваше 5-6000. След това много от тях са заминали за трети страни, главно за Армения и Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG