Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Личен затворник" на Путин. Защо Саакашвили обвини руските тайни служби в опит за отравяне


Тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин на среща в Казан, Русия, през 2005 г.
Тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин на среща в Казан, Русия, през 2005 г.

През декември съобщи, че е бил отровен. Умирам и не ми остава много време, написа Михаил Саакашвили. Защо бившият грузински президент вижда прилика между своята съдба и тази на руснаците Сергей Магнитски и Алексей Навални?

„Скъпи Бил, убиват ме в затвора точно както убиваха Магнитски, но много по-явно и публично“ – така започва писмото на един бивш президент, изпратено преди седмица от затворническата килия. В него той сравнява случващото му се с бавната смърт на адвоката Сергей Магнитски – измъчван в ареста в Русия и оставен да умре без да получи лекарска помощ.

Няколко дни по-рано в друго свое писмо бившият президент прави още едно сравнение.

„Те искаха да убият Навални на момента, а на мен дадоха смес, която ме убива в продължение на месеци“, пише той.

Става дума за бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който попадна в затвора в Грузия преди повече от година. Приликата между неговата съдба и тази на Магнитски и на руския опозиционер Алексей Навални той вижда в едно: че президентът на Русия Владимир Путин е пожелал смъртта и на тримата.

Арестуван, измъчван, отровен

От месеци Саакашвили, който беше президент на Грузия между 2004 и 2013 г., призовава за помощ. Той, адвокатите, поддръжниците му, както и екип от токсиколози, изследвали проби от кръвта му, казват, че е бил отровен.

Поддръжници на бившия грузински президент Михаил Саакашвили на митинг пред сградата на правителството в Тбилиси, Грузия, 4 януари 2023 г. На този ден демонстрации в подкрепа на бившия грузински президент се проведоха в десетки градове по света с искания той да бъде преместен в болница в чужбина.
Поддръжници на бившия грузински президент Михаил Саакашвили на митинг пред сградата на правителството в Тбилиси, Грузия, 4 януари 2023 г. На този ден демонстрации в подкрепа на бившия грузински президент се проведоха в десетки градове по света с искания той да бъде преместен в болница в чужбина.

Дълги години Саакашвили живя в изгнание в чужбина. Той беше арестуван от полицията в Грузия веднага след завръщането си в страната през октомври 2021 г. и съдебният процес срещу него беше въстановен. Обвинен е в злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през 2007 г.

Три години по-рано бившият президент беше осъден задочно и по други обвинения. Според самия Саакашвили процесите срещу него са политически мотивирани. Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл също определи случващото се като „очевидно политическо отмъщение“.

Два месеца след като беше задържан, Саакашвили съобщи, че е бил измъчван в следствания арест. Още в началото на 2022 г. се появи и информация, че той е отслабнал значително и състоянието му е влошено. Впоследствие властите го преместиха в болница, но както адвокатите му, така и правозащитници казаха, че не получава нужните грижи там, и обвиниха правителството, че крие информацията за реалното му състояние. Те поискаха от съда да отмени присъдата на Саакашвили, за да може той да получи адекватна медицинска грижа в чужбина.

„Mоже ли състоянието на храносмилателната му система да доведе до смърт? Моят отговор е да“, каза пред съда миналия вторник лекарят, прегледал Саакашвили. По-рано друга лекарската оценка установи, че бившият грузински президент страда от увреждане на мозъка, сензомоторна невропатия и анемия и животът му еднозначно е поставен под риск.

„Врагове на ФСБ и ГРУ“

Също така в началото на декември излезе и друга експертна оценка – на екип от независими токсиколози, изследвали проби от организма на бившия грузински президент. Според заключенията той е бил отровен с няколко вида тежки метали – арсен и живак. Това според Саакашвили е станало през март 2022 г., докато е бил още в следствения арест.

Адвокатът на Саакашвили показа пред Си Ен Ен снимка на видимо отслабналия Саакшвили, направена в болницата.
Адвокатът на Саакашвили показа пред Си Ен Ен снимка на видимо отслабналия Саакшвили, направена в болницата.

По думите му тогава е имал период с висока температура, коремни спазми, повръщане, главоболие, а тестовете му за COVID-19 са били негативни. Здравето му така и не се е възстановило оттогава.

„Умирам, остава ми малко време“, написа Саакашвили на 11 декември в призива си за помощ към президента на Франция Еманюел Макрон. Последният беше един от десетките световни лидери, към които Саакшвили и екипът му се обърнаха за реакция.

В тези свои писма Саакашвили съобщи и кого смята за отговорен за отравянето си - президента на Русия Владимир Путин.

„Путин ме смята за един от основните си врагове. Сега съм в затвора като един от неговите лични затворници“, каза бившият грузински президент в обръщението си към Макрон.

В началото на януари Саакашвили се обърна и към директора на разследващия сайт Белингкат Христо Грозев с молба да провери връзките между руските специални служби и смятаното за проруско правителство в Грузия. През 2020 г. именно екипът на Белингкат разкри, че опозионерът Алексей Навални е бил отровен с новичок от служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

„Добре известен факт е, че генерал [Сергей] Беседа (който ръководи 5-та Служба на ФСБ - бел.ред.) и други служители на ФСБ са посещавали Грузия редовно“, написа Саакашвили.

Грозев прие молбата, като в интервю за телевизия Дожд публично предложи на грузинските власти да им съдейства. По думите му екипът на Белингкат се е запознал с анализа на токсиколозите и се е консултирал с руски експерти по химическите оръжия. Заключението им е, че най-вероятно Саакшвили е бил отровен с тежки метали, както твърди.

Освен всичко друго според Грозев руските власти имат и мотив да го отровят. Саакашвили „е включен в кръга на враговете на ФСБ и ГРУ, които биха могли да вземат подобно решение“, каза той. Въпросът, който остава, е: как бившият президент се превърна във враг за руските служби и президента Путин?

Как Саакашвили се превърна във враг на Путин

Отговорът се крие преди всичко в политическата биография на Михаил Саакашвили.

„През деветте години на моето управление Грузия се превърна от територия, доминирана от мафията, в демокрация с динамична икономика“, написа за себе си Саакшвили в коментар за Уолстрийт джърнъл. Колкото и нескромно да звучи самооценката му, тя не е преувеличена според икономиста Красен Станчев, който живее и преподава в университета в Тбилиси именно по време на управлението на Саакашвили.

Младият Михаил Саакашвили излиза след среща с тогавашния президент Едуард Шеварднадзе по време на Революцията на розите, ноември 2003 г.
Младият Михаил Саакашвили излиза след среща с тогавашния президент Едуард Шеварднадзе по време на Революцията на розите, ноември 2003 г.

Звездата на днес 55-годишния политик изгрява през 2003 г. като един от лидерите на мирната Революция на розите. Гражданските протести свалят от власт лицата от стария режим, партията на Саакашвили печели парламентарните избори, а той - президентските. В последвалите 9 години си спечелва името на реформатор – премахва корупцията в държавните органи, въвежда прозрачност на обществените поръчки, опростява данъците, държавната администрация на страната достига ефективността на тези в Западна Европа.

Особено впечатляващо е това, което Саакашвили постига с полицията и митниците. Докато през 2003 г. постъпването на работа там става чрез рушвет от съответно 2000 и 5000 щатски долара, през 2008 г. рушвети няма, пише Красен Станчев. Целият състав е преназначен, а доверието в полицията скача от 0 до 98% през 2011 г.

През цялото това време Саакшвили успешно отдалечава страната от руското влияние и я доближава до Запада. Както отбелязва бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол в Уошингтън поуст​, в името на голямата си цел – да сложи край на ендемичната корупция, Саакашвили прави и компромиси с демократичните норми, но никога не поставя „принципната демократична ориентация на Грузия под въпрос“.

Именно Саакашвили заявява намерението на Тбилиси за членство в НАТО през април 2008 г. Само четири месеца след това руската армия нахлува в Грузия. Режимът на Владимир Путин обвинява Грузия в „геноцид“ над населението в Южна Осетия и Абхазия – територии на страната, които Русия по-рано е признала за независими държави.

Урок за всички в региона

„През 2008 Путин направи в Грузия същото, което в момента прави в Украйна“, каза адвокатът на Саакашвили Масимо Д‘Анджело за явния паралел със случващото се в Украйна.

„И точно както прави президeнтът [Володимир] Зеленски днес в Украйна, така и президентът Саакашвили тогава отвърна с борба. И заради това Кремъл и по-специално Путин се превърнаха в негов враг номер едно. Защото всичко, което Саакашвили направи, за да направи страната по-западна, беше обратното на това, което Путин и Кремъл искаха“, добави той.

Това е и начинът, по който самият Саакшвили вижда ролята си – в коментара си за Уолстройт джърнъл той пише, че в момента е „наказван заради ангажираността си към демокрацията и западните ценности“. По думите му нахлуването на Путин в Грузия през 2008 г. е целяло именно да бъде пример и предупреждения за останалите в региона. А това, което му се случва в момента, е поредното зловещо послание.

„Ако враговете на Грузия успеят и аз умра в ареста, другите лидери от региона трябва да се притеснят за съдбата си“, написа той.

Потенциалната смърт на Саакашвили има за цел да даде урок на всички в постсъветското пространство, които смеят да си помислят за бягство от руското влияние, съгласен е и Бил Браудър – човекът, на когото Саакшвили изтъква приликите си с адвоката Сергей Магнитски. Когато руските власти арестуват Магнитски, негов клиент е именно Браудър. Той е човекът, който впоследствие подема искането за санкциониране на лица, уличени в погазване на човешките права и корупция, познато днес като законите Магнитски.

„Михаил Саакашвили се противопостави на Путин през 2008 г., когато той нахлу в Грузия“, каза в интервю за грузинската TV Pirveli Браудър.

„Сега Путин извършва лично отмъщение“, добави той. „Но то също така е и послание към [президента на Украйна] Володимир Зеленски: Това ще ти се случи и на теб. Затова не трябва да го допускаме.“

XS
SM
MD
LG