Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият грузински президент Саакашвили се оплака пред съда, че е бил измъчван


Михаил Саакашвили в съдебната зала в Тбилиси
Михаил Саакашвили в съдебната зала в Тбилиси

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили твърди, че е бил измъчван в следствения арест. Това заяви самият той пред съда в Тбилиси, пред който беше изправен в понеделник по дело за насилствено разпръскване на протест през 2007 г.

Това беше негова първа публична поява след задържането му на 1 октомври, когато се завърна в страната след осемгодишно отсъствие, за да обедини опозицията преди местните избори.

Обръщайки се към съдиите, той отказа да признае авторитета на прокуратурата. В един момент Саакашвили премина на английски език, заявявайки, че се обръща към "международните партньори на Грузия" и обвини властите в изтезания.

Съдебното заседание по делото му в понеделник беше проведено на фона на засилени мерки за сигурност и сблъсъци между полицията и привърженици на Саакашвили. След изслушването на бившия президент процесът беше отложен за 23 декември.

През януари 2018 г. той беше осъден задочно за злоупотреба със служебно положение на три години затвор. През юни 2018 г. Саакашвили отново беше осъден задочно за злоупотреба със служебно положение, но този път на шест години затвор.

Бившият грузински президент поддръжниците му твърдят, че всичките обвинения и присъди срещу него са политически мотивирани. Саакашвили беше държавен глава на Грузия от 2004 до 2013 г. и е основател на основната опозиционна партия Обединено национално движение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG