Връзки за достъпност

Извънредни новини

При обстрел на Харков загина дете, десетки бяха ранени


Поражения след руската атака над Харков, 6 септември, 2023 г.
Поражения след руската атака над Харков, 6 септември, 2023 г.

Руска атака в центъра на украинския град Харков в петък сутринта уби дете, а най-малко 30 души са ранени. Това съобщи ръководителят на администрацията на Харковска област Олег Синегубов.

По думите му градът е ударен с две ракети. Едната е паднала на улица, другата е ударила триетажна сграда, в която е възникнал пожар.

Атаката над Харков е втората поредна, след като в четвъртък руски ракети паднаха в магазин за хранителни стоки в село Гроза от областта и уби най-малко 50 души.

Ударите в петък са насочени "изключително върху гражданска инфраструктура", включително жилищна сграда, написа в Телеграм кметът на града Игор Терехов.

Загиналото под развалините момче е на 10 години. Сред пострадалите има и 11-месечно бебе. Разчистването на отломките продължава.

Други къщи са пострадали, прозорците им са изпочупени, а колите са изгорени.

В същото време украинските военни са свалили три руски дрона "Шахед" над Одеска област, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Кипер. По думите му атаката е насочена към граничната и пристанищна инфраструктура на Украйна.

Нанесени са щети на зърнена база и са се запалили девет камиона. Пожарът вече е потушен, няма пострадали.

По данни на украинските военновъздушни сили през нощта срещу петък Русия е атакувала Украйна с 33 дрона. 25 от тях са били свалени над Одеска, Николаевска, Харковска, Днепропетровска, Черкаска и Житомирска област.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Според ООН до края на май 2023 г. близо 10 хил. цивилни са убити и близо 18 хил. - ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG