Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хеликоптерно летище за обучение и база за спешна помощ по въздух са открити в Долна Митрополия


Откриване на хеликоптерното летище в Долна Митрополия, 22 септември
Откриване на хеликоптерното летище в Долна Митрополия, 22 септември

Първото българско лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух беше открито в петък, съобщи БТА.

Новината идва, след като по-рано през септември транспортният министър Георги Гвоздейков съобщи, че първият медицински хеликоптер ще влезе в експлоатация в средата на януари.

Летището и базата се намират във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. На откриването присъства и военният министър Тодор Тагарев.

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи.

В България беше създаден Център за спешна помощ по въздуха с обучени около 50 медици, като освен в Долна Митрополия бази ще има и в София, Пловдив, Варна и Ямбол.

България прави активни опити да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ поне от 2020 г. След като се смениха няколко правителства, София успя да купи шест летателни машини от италианската компания "Леонардо".

Първата се очаква да пристигне през декември и да може да се използва през януари, а сстаналите хеликоптери ще бъдат доставени през 2025 и 2026 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG