Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първо изчезнаха яйцата, после спря парното. Какво става в Русия преди изборите


Жителки на град Подолск, разположен южно от Москва, закусват в център за временно настаняване, 7 януари 2024 г.
Жителки на град Подолск, разположен южно от Москва, закусват в център за временно настаняване, 7 януари 2024 г.

Стотици хиляди руснаци посрещнаха руската Коледа на студено. Множеството аварии на парното в десетки региони на страната последваха скока в цените на някои хранителни продукти. Как реагират властите на фона на предстоящите през март президентски избори, на които Путин ще се бори за шести мандат?

В Новосибирск, третият по големина град в Русия, голям тръбопровод се спука. Огромни обеми от гореща вода наводни замръзналите улици, а отоплението на хиляди местни жители спря на фона на арктическите температури.

В тихоокеанското пристанище Владивосток около 3000 души останаха на студено заради авария в наземен тръбопровод.

На запад, в редица предградия на столицата Москва, над 150 000 души също изтръпнаха от студ, след като друга общинска тръба се повреди, а аварийни екипи се втурнаха да разкопават замръзналата земя.

От 1 януари насам, на фона на коледните и новогодишните празници, които Русия отбелязва по стар стил, нарастващ брой малки и големи градове съобщават за големи проблеми с парното и топлата вода.

Зимите в Русия са студени. Това не е новина. Руската общинска инфраструктура, голяма част от която датира от съветската епоха и се поддържа спорадично, остарява. Това също не е новина.

Новината е, че тази зима предстоят избори, в които действащият президент Владимир Путин не мисли толкова дали ще победи, а по-скоро с какъв резултат ще го направи. А голяма част от населението вече е разтревожено от хода на инвазията в Украйна, която ще направи 2 години точно преди вота през март.

Всеки резултат, по-малък от победа с поне 75% при активност 70%, ще се разглежда като проблем за управляващите в Кремъл, става ясно от множество публикации в местните медии.

Избирателите, подразнени от дефицита и скока в цените на яйцата и бананите, вероятно няма да бъдат ентусиазирани от предстоящите избори. Още по-малко ще помогне липсата на отопление заради лошо поддържаната общинска инфраструктура.

"За съжаление колапсът (на общинските услуги), който се случва в Русия всяка зима, не е новина", коментира пред руската служба на Радио Свободна Европа Фьодор Крашенинников, журналист и политически анализатор.

Всяка нация има правителството, което заслужава.

"Единствената новина е постоянното влошаване на качеството на инфраструктурата."

"В известен смисъл всяка нация има правителството, което заслужава", казва в подкаста на Михаил Ходорковски бившият адвокат и политолог Владимир Пастухов.

"Така че, най-общо казано, не очаквам да има някакви масови бунтове."

"Доста окаяно състояние"

Основната цел на Путин да се кандидатира за шести президентски мандат, с възможност да остане на власт до 2034 г., е да ръководи инвазията в Украйна, която навършва своята втора година на 24 февруари.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че руснаците продължават да подкрепят държавния си глава, те проявяват признаци на намаляващ ентусиазъм към изборите и нарастващо нетърпение към войната.

Жени пазаруват плодове в московски супермаркет, 3 ноември 2023 г.
Жени пазаруват плодове в московски супермаркет, 3 ноември 2023 г.

С изместването на фокуса на руската икономика към производството на повече оръжия, нарастват и тревогите на местните потребители.

Преди предаваната по националната телевизия сесия с въпроси и отговори на Путин през декември рязко покачващите се цени на яйцата предизвикаха недоволство. В някои руски региони, особено в по-бедните, отдалечени места, цените на яйцата скочиха с над 40%. Путин засегна накратко въпроса, предполагайки, че птицевъдите манипулират доставките, за да реализират по-високи печалби.

Не е ясно до каква степен Кремъл се притеснява от липсата на парно и топла вода в момента.

Според политическата наблюдателка Татяна Становая президентската администрация, която контролира голяма част от вътрешната политика, всъщност обръща сериозно внимание на тази тема.

Работници обслужват полева кухня в отоплителен пункт в Подолск, Московска област, след като отоплителната мрежа аварира и остави местните жители на минусови температури, 9 януари 2023 г.
Работници обслужват полева кухня в отоплителен пункт в Подолск, Московска област, след като отоплителната мрежа аварира и остави местните жители на минусови температури, 9 януари 2023 г.

"Всички избори (включително тези, които ни очакват през март) подчертават промените в отношенията между правителството и обществото", пише тя в коментар за Фондация Карнеги за международен мир.

Кремъл трябва стриктно да взима предвид всяка проява на масово недоволство.

"И сега, във военно време, залозите са толкова високи, че Кремъл трябва стриктно да взима предвид всяка проява на масово недоволство."

Огромната част от руските жилища все още се отопляват от наследените от съветската ера общински топлоцентрали чрез мрежа от тръби, които често се спукват и имат нужда от постоянни ремонти.

На 9 януари, след дни на множество оплаквания и видеоклипове в социалните мрежи със замръзнали радиатори и включени газови печки в района на Подолск в Московска област, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни авариите с необичаен студ. Той все пак спомена и остарялата инфраструктура.

"Разбира се, въпреки огромните усилия за подмяна на всички жилищни и комунални системи, някои от тях остават в доста окаяно състояние", каза Песков в конферентен разговор с репортери.

"Тези програми ще продължат. Но е невъзможно да се подменят всички тръби и всички жилищни и комунални системи за 10 или 15 години."

На следващия ден, 10 януари, Путин пътува до Чукотка, отдалеченият североизточен тихоокеански регион, който се намира на девет часови зони на изток от Москва.

На 10 януари Путин направи първото си официално посещение в Чукотка като президент на Русия.
На 10 януари Путин направи първото си официално посещение в Чукотка като президент на Русия.

Температурите там достигнаха минус 30 градуса, когато президентът посети местни оранжерии за отглеждане на домати и се срещна с официални лица и ветерани от войната в Украйна. Той обаче не коментира публично проблемите с отоплението

Преди да замине за Чукотка, Путин все пак разговаря с областния управител на Москва, който обяви извънредно положение, след като беше атакуван от гневни жители на Подолск, стана ясно от съобщение на Кремъл.

Според Пастухов руските власти все още нямат реален политически проблем зарад липсата на отопление.

Това е актуалното проявление на вековния руски политически мит за добрия цар и лошите благородници.

"Правителството засега реагира напълно нормално", добавя политологът. "В началото то просто игнорираше тази тема, не ѝ позволи да влезе в националния информационен дневен ред и да развали празничното настроение на хората."

Кремъл обикновено се справя със социални проблеми, като инфлацията, пенсионните реформи и военната мобилизация, като хвърля вината върху длъжностни лица от по-ниско ниво, а Путин намира решението. Това е актуалното проявление на вековния руски политически мит за добрия цар и лошите благородници.

Пример в тази посока е призивът на Путин за национализация на Климовския специализиран завод за патрони в Подолск, чийто котел осигуряваше отоплението на местни жилища, болници и други сгради. На 9 януари службите задържаха двама висши ръководители във фабриката.

Мъж минава покрай жилищна сграда в квартал Климовск в град Подолск, останал без отопление след авария, 7 януари 2024 г.
Мъж минава покрай жилищна сграда в квартал Климовск в град Подолск, останал без отопление след авария, 7 януари 2024 г.

Имената на задържаните ръководители на завода не бяха съобщени. Разследващият сайт Agentsvo обаче разкри, че заводът е бил ръководен от бившият бодигард на Путин Игор Рудика заедно с Игор Кушников, бивш висш офицер във Федералната служба за сигурност (ФСБ), обвинен в участие в московска организирана престъпна група през 90-те години.

Самият Путин беше дългогодишен офицер от ФСБ и оглавяваше агенцията през 90-те години, преди да стане президент.

Според руското разследващо звено на Радио Свободна Европа - Система, сред собствениците на завода са руско-мексикански престъпен бос и държавният промишлен конгломерат Rostec. Главният изпълнителен директор на Rostec е Сергей Чемезов, който е служил с Путин, когато двамата са били агенти на КГБ, базирани в Източна Германия.

За много руснаци разкритията за структурата на собствеността на съоръжението и фалита на отоплителната му централа бяха напомняне за това как непрозрачните бизнес сделки често водят до проблеми с публичната инфраструктура.

"Ние не живеем, ние само оцеляваме"

Наводнението в Новосибирск, разположен на 3100 километра източно от Москва, е един от най-драматичните примери за сериозен срив на инфраструктурата. Наводнението заля колите и входовете на жилищни сгради, а парата се носеше над замръзналите улици и паркинги.

Доста по-близо до столицата, в град Воскресенск, Московска област, група по-възрастни руснаци се обърнаха към социалната медийна платформа VK на 8 януари, за да отправят отчаян призив към Путин.

Коли преминават през наводнена от спукания тръбопровод улица в Новосибирск, 11 януари 2024 г.
Коли преминават през наводнена от спукания тръбопровод улица в Новосибирск, 11 януари 2024 г.

"Ние не живеем, ние само оцеляваме! Ние замръзваме" оплакаха се публично те.

"Изглежда, че искат да изтрият нашия Воскресенск от лицето на Земята."

Далеч от Москва, където местните власти са по-чувствителни към народното недоволство, някои официални лица побързаха да обещаят разследвания.

В Петрозаводск, северен град, недалеч от границата с Финландия, председателят на градската комисия по жилищно-комунални услуги и няколко други високопоставени нейни членове подадоха оставки заради спукани тръби, които оставиха кметството да замръзне.

В град Електростал, на около 60 километра източно от Москва, жители запалиха пожар в градски парк и се оплакаха във видео от липсата на топлина и топла вода.

"Невъзможно е да останем в нашите къщи", скандираха местни жени. "Замръзваме!"

В Тверска област, на около 170 километра северозападно от Москва, жителите на село Новозавидовски също публикуваха отчаяно видео.

Фрагмент от спукана тръба в Новосибирск.
Фрагмент от спукана тръба в Новосибирск.

"Умираме от студ", казва една от жените във видеото. Друга се оплаква от студа, отбелязвайки, че съпругът ѝ служи в армията и воюва в Украйна, "защитавайки страната ни".

В тихоокеанското пристанище Находка, североизточно от Владивосток, повече от 6000 души са засегнати от прекъснато отопление на фона на рязкото падане на температурите.

"Мислите ли, че това се случи днес? От декември се оплакваме от прекъсвания", казва жител на Находка пред Радио Свободна Европа, представяйки се само с името Сергей.

"Навсякъде има постоянни прекъсвания", добавя мъжът. "Прокуратурата е образувала вече 10 разследвания срещу доставчика, но какво от това?"

Форум

XS
SM
MD
LG