Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Единствената им възможност". Защо все повече руски войници дезертират


Военнослужещи на наборна военна служба се подреждат в регионалния сборен пункт в Егоршино, преди да заминат на служба в руската армия.
Военнослужещи на наборна военна служба се подреждат в регионалния сборен пункт в Егоршино, преди да заминат на служба в руската армия.

Те не искат да се бият, но нямат особен избор. Изпращат ги на фронта в Украйна - без право на отпуск с месеци. Единственият им изход е рискът да се превърнат в дезертьори. Все повече го правят. И макар шансът им да е нищожен, има кой да помага на руските войници да избягат от войната.

В Бахмут и околностите му бушуват сражения. Източният украински град е в руини след безмилостната атака на Русия. Сред руските войници, изпратени там, е и Антон (името не е истинско). Скоро след като се озовава на фронта започва да крои планове как да дезертира от армията.

Антон разказва, че през лятото на тази година получава двуседмичен отпуск от военната си служба. Това се оказва неговият билет за измъкване от касапницата.

"Още от първите дни там започнах усилено да изучавам това. Сърфирах в интернет. Какво? Как? Къде?", разказва младежът от неизвестно място в чужбина пред Current Time, рускоезичната мрежа на "Свободна Европа (RFE/RL) в сътрудничество с VOA.

Антон е само един от много руски войници, за които се съобщава, че са дезертирали от военните си части в Украйна. Въпреки че няма точни данни, независимата информационна агенция Mediazone съобщи, че през първата половина на 2023 г. са били образувани 2076 наказателни дела срещу руски войници, обвинени в напускане на частите си без позволение. Твърди се, че това е два пъти повече от общия брой за 2022 г. и три пъти повече в сравнение с годината преди Русия да нахлуе в Украйна - 2021-ва. Анализатори казват, че истинските числа са по-високи.

Въпреки че това се смята за престъпление, все повече руски военнослужещи изглежда са готови да поемат риска да избягат от войната. Базираната в Грузия антивоенна организация „Идите лесом“ помага на тези, които искат да дезертират. Според организацията само през октомври 2023 г. са били регистрирани 18% от всички молби за помощ.

Руски новобранци се събират в център за набиране на военнослужещи в Батайск, Ростовска област, Русия, на 26 септември 2022 г.
Руски новобранци се събират в център за набиране на военнослужещи в Батайск, Ростовска област, Русия, на 26 септември 2022 г.

"Много е трудно"

"Няма ротация, много е трудно да излезеш в отпуск. Дезертьорите, които са излезли в отпуск или са се озовали в болница, казват, че това е единствената им възможност да не се окажат отново във войната", казва Дария Берг, активистка от "Идите лесом“, пред Current Time.

През последните седмици се засилиха и гласовете на съпругите на руските войници, които оспорват аргумента на Кремъл, че мобилизираните войски са необходими за неопределено време, за да се осигури това, което Москва определя като победа в Украйна.

Без да са склонни на компромиси, руските власти „вероятно се опитват да потушат публичното несъгласие на съпругите на командированите войници, включително като се опитват да им платят и да ги дискредитират онлайн. Това се случва след малки протести в Москва през ноември“, отбеляза британското министерство на отбраната в своята разузнавателна информация на 2 декември.

В доклада се посочва, че на 27 ноември известна онлайн група на съпругите на войници е публикувала манифест срещу „безсрочната мобилизация“, но бързо е била „окичена с предупредителен етикет „фалшивикат“ –вероятно по инициатива на прокремълски активисти“.

„Властите вероятно са особено чувствителни към всякакви протести, свързани с гражданите, мобилизирани през септември 2022 г., които вече повече от година са на фронтовата линия“, заявиха от британското министерство на отбраната.

Берг казва още, че шансовете на дезертьорите за успех са почти нищожни, защото "ако вече сте в зоната на войната в окупираните територии, има отряди, които, ако не ви убият, ще ви хвърлят в ями". Въпросните ями са като затвори за потенциални дезертьори. Има практика проявилите неподчинение да ги "връзват голи за дървета". По думите на активистката "условията са непоносими".

Мобилизирани руски войници са държани в наказателна стая, известна като "ямата", когато са уличени в неподчинение, в Коренево, област Курск, Украйна, през юли.
Мобилизирани руски войници са държани в наказателна стая, известна като "ямата", когато са уличени в неподчинение, в Коренево, област Курск, Украйна, през юли.

"Мнозинството не разбира целите на войната"

И въпреки това броят на руснаците, които искат да избягат от руската армия, расте.

По-рано тази година Антон, който е родом от руския регион Иваново, за първи път е изпратен след тримесечно обучение в Диброва. Това е град в източната украинска област Луганск, по-голямата част от която е под контрола на подкрепяните от Русия сили от 2014 г. насам.

През лятото Антон е изпратен в Бахмут при замяна на наемниците на частната военна групировка "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа край Москва месец, след като поведе опит за бунт срещу Кремъл. "Вагнер" се изтегли от Бахмут през май месец, когато предават контрола над района на руската армия. Боевете за града продължават 220 дни.

Имаше много сгради, но всички бяха разрушени. А мазетата бяха пълни с фекалии

Антон е там. Описва апокалиптична картина: "В Бахмут имаше много хора. Нямаше къде да се настанят... Имаше много сгради, но всички бяха разрушени. А мазетата бяха пълни с фекалии".

Той остава в руините на града до август, когато получава двуседмичния си отпуск. Връща се у дома и успява да се измъкне от страната с помощта на „Идите Лесом“. Казва, че винаги е бил против войната, но избягването на военно повикване изисква пари, с които той не разполага, когато му трябват.

Накрая обобщава: "Мнозинството не разбира целите на войната. Нещо някъде не е наред. Те [руските власти] казват едно, но всъщност [реалността] е друга".

Макар че измерването на обществените настроения в авторитарна Русия в най-добрия случай е трудно, базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната съобщи на 1 декември за изследване на независимата руска социологическа организация "Хроника". Според октомврийското ѝ телефонно проучване броят на респондентите, които са "последователни" и крайни поддръжници на войната, започната от Владимир Путин, е намалял от 22% на 12% между февруари и октомври тази година.

На 1 декември Путин нареди на броят на военнослужещите в армията на страната да се увеличи с близо 170 000 до общо 1,32 милиона души. Но този път не обявява мобилизация.

"Целта ни е да направим така, че по-малко хора да се бият", казва на този фон Берг, която помага на дезертьорите. "За да може Путин да има по-малко войници и офицери, които да убиват украинци."

А Антон все още не е сигурен къде в ще се установи в Европа, но е сигурен, че няма да се върне у дома в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG