Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Москва задържа Игор Стрелков - бившия лидер на проруските сепаратисти в Украйна


Игор Стрелков

Руската полиция е задържала бившия лидер на подкрепяните от Москва сепаратисти в Украйна Игор Стрелков (известен още като Гиркин) по обвинения в екстремизъм. Това написа съпругата му Мирослава Регинская в Телеграм канала на Стрелков в петък.

Стрелков беше ключов командир на подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион Донбас в Украйна през 2014 г. Наскоро той критикува Кремъл и президента Владимир Путин за "грешки" в продължаващото нахлуване в Украйна и призова за по-интензивни атаки.

Според съобщението на съпругата му служители на Следствения комитет са дошли в апартамента на Стрелков в Москва около обяд в петък и след това са го отвели в неизвестна посока. Апартаментът му е бил претърсен.

Впоследствие руските медии съобщиха, че следствието иска ареста на Стрелков заради "екстремистка дейност в интернет". Не е известно в какво точно е обвинението.

Игор Стрелков е един от активните поддръжници на войната на Русия срещу Украйна. В същото време напоследък той активно критикува руското ръководство и военното командване за неуспехи на фронта. По-специално той отправи критики към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, отбелязва руската редакция на Радио Свободна Европа.

През пролетта Стрелков обяви създаването на "Клуб на гневните патриоти". От името на клуба той публикува съобщение, в което посочи слабите места, според него, в изпълнението на руските военни цели.

Стрелков разкритикува и Евгений Пригожин, основателя на паравоенната организация "Вагнер", и нарече бизнесмена човек с "минало на престъпник и слуга", който не трябва да бъде допускан до публичното пространство.

Миналата година съд в Нидерландия осъди Гиркин и други двама обвиняеми задочно на доживотен затвор по делото за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 г. При катастрофата загинаха 298 души. Самият Стрелков, който по това време беше лидер на сепаратистите, отрича вината.

Освен това той е заподозрян от украинското разузнаване в тероризъм и военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG