Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отговорността лежи върху Путин, казва следствието за падналия малайзийски самолет в Донбас


Снимката е от протест срещу руския президент Владимир Путин от 2014 г., когато беше свален самолетът.
Снимката е от протест срещу руския президент Владимир Путин от 2014 г., когато беше свален самолетът.

Международен разследващ екип на случая с катастрофата на боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии, който се разби в Донбас през 2014 г., каза, че е направил всичко възможно за издирването на заподозрени, но не може да повдигне обвинения срещу никого. Разследващите обаче казаха, че отговорността за трагедията е на руския президент Владимир Путин.

Киев от своя страна каза, че ще използва всички международни правни механизми, за да започне наказателно преследване срещу Путин.

По случая съд в Нидерландия вече задочно осъди трима души на доживотен затвор. В сряда следователите съобщиха, че спират разследването по случая, защото нямат достатъчно доказателства за започване на наказателно преследване.

През юли 2014 г. в небето над Украйна беше взривен Боинг 777, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур. Тогава загинаха всички 298 пътници и членове на екипажа. Това се случи по време на конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили, започнал след незаконното анексиране на Крим от Русия по-рано същата година.

Според групата разследващи Путин може лично да вземе решение за доставката на територията на Източна Украйна, която беше под контрола на сепаратистите, на зенитно-ракетната система БУК, от която беше свален пътническият самолет.

Изводите на следствието са на базата на записите на разговора между назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов и неговия помощник. Аксьонов споменава, че решенията за доставката на оръжие на сепаратистите се вземат в Русия от първо лице.

В същото време в разговора не се споменава дали става дума конкретно за системата за противовъздушна отбрана БУК.

Реконструирани отломки от малайзийския боинг от полет MH17 в хангар на военна база в Нидерландия.
Реконструирани отломки от малайзийския боинг от полет MH17 в хангар на военна база в Нидерландия.

Осем години след инцидента, в края на 2022 г., съдът в Нидерландия, който води процеса, постанови, че самолетът е бил свален от руска ракета, изстреляна от Източна Украйна под контрола на Москва.

Магистратите осъдиха задочно на доживотен затвор трима от четиримата подсъдими - двама руснаци и украински сепаратист. Четвъртият - руснак, беше оправдан. Руснаците бяха идентифицирани като бивши служители на руските спецслужби.

Според нидерландската прокуратура те са организирали превоза на руската зенитна ракета до Украйна. От прихванати телефонни разговори става ясно, че сепаратистите, които са я изстреляли, са мислели, че се целят в украински изтребител.

Русия нарече решението скандално. Тя винаги е отричала да е замесена в свалянето на MH17.

В сряда нидерландският прокурор Дигна ван Боцелер каза, че "разследването вече е достигнало своя предел" и "всички улики са изчерпани", докато екипът изложи доказателствата, които е разкрил в дългогодишното си разследване.

"Има силни индикации, че руският президент е решил да достави" ракетна система БУК на проруските сепаратисти, казаха нидерландските прокурори.

"Въпреки че беше открита много нова информация за различни замесени хора, доказателствата в момента не са достатъчно конкретни, за да доведат до нови съдебни преследвания", добавиха те.

Путин като държавен глава има правен имунитет и не може да бъде преследван, това ще стане възможно едва след като напусне поста си. В този случай производството по случая може да бъде продължено, каза Дигна ван Боцелер.

По-късно в сряда главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че Киев ще използва всички международни правни механизми, за да започне наказателно преследване срещу Путин за свалянето на самолета.

"Затрудненията при събиране на доказателства и функционалният имунитет не позволяват наказателно преследване срещу президента на Руската федерация в държавните съдилища", написа Костин в Туитър.

"Ще се стремим да използваме всички съществуващи международни правни механизми, за да го (руския президент – бел. ред.) доведем в съда", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG