Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски Ил-76 се разби до Белгород. Превозвал е украински пленници, твърди Москва


Самолет Ил-76. Снимката е илюстративна.
Самолет Ил-76. Снимката е илюстративна.

Самолет Ил-76 на Руската федерация се разби в руската Белгородска област, предадоха информационните агенции. Москва твърди, че на борда му е имало 65 украински военнопленици, транспортирани за размяна с руски граждани.

Всички на борда са загинали, написа областният управител Вячеслав Гладков в Telegram.

Украински медии, които се позовават на неназовани източници, твърдят, че падналият самолет е превозвал ракети за руските въоръжени сили.

Новината идва на фона на тежката ситуацията на фронтовата линия в Украйна. Русия атакува по цялата граница, а Украйна има недостиг на боеприпаси. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по-рано беше казал, че "ситуацията е много сериозна, може би дори по-сериозна, отколкото е била от началото на руската инвазия преди почти две години".

Вестник Украинска правда, с позоваване на източници от въоръжените сили на Украйна съобщи, че самолетът е превозвал ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300, необходими за руската армия.

Инцидентът е станал днес около 11 ч. московско време при изпълнение на планов полет, се казва в съобщението на руската държавна агенция ТАСС. Освен 65 украински военнопленници, на борда е имало и 6 души екипаж, както и 3 лица, придружаващи военнопленниците, пише агенцията.

Все още не е ясно кой е свалил самолета, но в едно от разпространените видеа от мястото на падането, във въздуха се виждат следи от взрив на ракета или снаряд на противовъздушна отбрана.

Депутатът от Държавната дума на Русия Андрей Картаполов твърди, че самолетът е бил свален от три ракети земя-въздух на Украйна. Според него друг самолет, превозващ 80 военнопленници, е летял след сваления самолет, но се е обърнал навреме.

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че все още не може да потвърди, че атака от страна на украинските отбранителни сили е причината за свалянето на руския военнотранспортен самолет Ил-76 край Белгород.

Украйна потвърди, че размяната на военнопленници с Русия е планирана за днес, съобщи военното разузнаване за Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG