Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Остър недостиг". Какво следва, ако Украйна свърши ракетите за "Пейтриът"


Ракетна установка от комплекса "Пейтриът".
Ракетна установка от комплекса "Пейтриът".

Украйна може да остане без ракети за установките за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това би позволило на Русия да бомбардира със самолети. Въпреки блокадата на военната помощ за Киев в Конгреса на САЩ, има варианти това да не се случи. Какви са те?

САЩ скоро няма да могат да снабдяват украинската противовъздушна отбрана с ракети за установките “Пейтриът” (Patriot), написа New York Times, като се позовава на представители на Белия дом и Пентагона.

Военното командване на Русия се опитва да накара Украйна да изхаби наличните ракети за “Пейтриът” и да унищожи и самите установки, според анализатори. За това говорят мащабните руски удари с всички възможни видове ракети и дронове в последните дни на миналата и първите дни на тази година. Русия изстреля дори ракети от Северна Корея.

Русия ще може да започне авиационни бомбардировки и бавно да изравни всичко със земята.

Ако Кремъл успее да унищожи най-добрите ПВО (противовъздушна отбрана) системи на Украйна или те останат без муниции, ще може да започне авиационни бомбардировки и бавно да изравни всичко със земята, както направи в Мариупол в началото на войната.

Основната причина за недостига на ракети в украинската армия е, че републиканците в Конгреса на САЩ блокират военната помощ за Украйна. Заради войната са изразходени запасите от ракети в цял свят, а и има повишено търсене на пазара.

Комплексите “Пейтриът”, предоставени от САЩ и Нидерландия, осигуряват сигурността най-вече на столицата Киев, но и на други големи градове като Одеса. Те успяват да свалят дори обявените от Владимир Путин за несваляеми свръхзвукови ракети “Кинжал”.

Очаква се в началото на тази година Украйна да получи още комплекси.

САЩ и НАТО търсят начини осигурят снябдяването с ракети. Вашинтгон ще направи това с внос на ракети, произведени от Япония, а НАТО и няколко държави закупиха 1000 боеприпаса.

Само "шепа боеприпаси"

Президент на Украйна Володимир Зеленски е казал пред анализатори във Вашингтон преди месец, че има само "шепа боеприпаси" за "Пейтриът" за защита на Киев, а той иска още, за да опази големи градове като Одеса, според Politico.

По време на визитата си в Латвия преди седмица Зеленски каза, че Украйна "изпитва остър недостиг" на западни системи за противовъздушна отбрана в условията на засилване на руските масирани въздушни удари през последните седмици.

"През последните няколко дни Русия е изстреляла срещу Украйна общо 500 ракети, а ние унищожихме 70 процента от тях", добави украинският държавен глава.

Какво е ”Пейтриът” и как работи

Въпросните боеприпаси са ракети прехващачи PAC-2 и PAC-3, които се изстрелват от "Пейтриът". Бойната глава на PAC-2 се взривява в близост до целта и поразява с шрапнели. По-модерните PAC-3 струват около 4 млн. долара за брой. Те удрят директно ракети и самолети, а главите им са с по-голям взривен заряд.

Системата „Пейтриът“ има няколко модула, които се монтират на камиони - радар, станция за навигация и прихващане, антени, захранване и ракетна установка. Системата се обслужва от батарея с между 70 и 90 войници. Доведената до бойна готовност система се нуждае само от трима души екипаж.

След като радарът AN/MPQ-53 намери потенциално заплашващ вражески летящ обект, се изпраща сигнал „свой-чужд“, за да се види дали има обратен отговор. След анализ на целта и команда за прехват, радарът „осветява“ целта, за да попадне в обсега на самонасочващата система на ракетата.

Ефективни и срещу "Кинжал"

Украйна разполага с широка гама от ПВО установки, от монтирани на пикапи Stingers до модерната френска система SAMP/T. Обаче само "Пейтриът" могат да свалят балистични ракети.

Киев свали рекорден брой балистични ракети Kh-47M2 Kinzhal, които Русия изстреля срещу страната на 2 януари, съобщи главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний. Военновъздушните сили съобщиха, че са прехванали всичките 10 ракети "Кинжал", които Русия изстреля тогава, като са използвали именно системите “Пейтриът”. Президентът на Русия Владимир Путин твърдеше, че свръхзвуковият "Кинжал" не може да бъде свален.

Ако ракетите бяха поразили целите си, последствията щяха да бъдат катастрофални, написа Залужний в X.

Целта е унищожаване на ПВО

Целта на масираните руски атаки с ракети и дронове в последните седмици е да унищожи противовъздушната отбрана на Украйна, според различни експерти.

Джейд МакГлин, изследовател на руската политика и старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза пред Business Insider, че изчерпването на запасите на “Пейтриът” е "очевидно" е част от стратегията на Русия.

Русия не успя да се възползва от превъзходство си във въздуха никъде в Украйна, освен в Мариупол

Ярослав Трофимов, главен кореспондент по международни отношения на The Wall Street Journal, разкрива по-голяма част от картина пред подкаста undispatch.com. Той казва, че "през цялата тази война Русия не успя да се възползва от превъзходство си във въздуха никъде в Украйна, освен в Мариупол. В Мариупол тя изравни града със земята, използвайки авиобомби, хвърли бомба върху театър, в който се приютяват деца, и хвърли бомби върху болницата".

Според него "в други части на Украйна жертвите са много по-ограничени, защото руските самолети бяха свалени".

Трофимов, чиято книга за войната "Враговете ни ще изчезнат" излезе преди дни, е убеден, че "най-голямата цел на Русия в тази война е да разклати или отслаби въздушната отбрана на Украйна".

Съветските ПРО/ПВО системи на Украйна - С-300, до голяма степен са изчерпани, защото страната не произвежда муниции и няма откъде да ги купи, освен от Русия.

"Русия залага на това, че тези ракети в Украйна ще свършат, и тъй като няма да има американско финансиране, Русия ще унищожи самите батареи за противоракетна отбрана, след което най-накрая ще има свобода да хвърля много бомби върху украинските градове", казва Трифимов. Той добавя, че ракетните обстрели са съчетани с атаки с дронове, които също имат за цел да унищожат действителните пускови установки на “Пейтриът”.

В доставките се включва и Япония

САЩ изглежда ще могат да изпратят известно количество ракети от собствените си запаси, след като Япония промени правилата си за износ на оръжия. Токио съобщи, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на САЩ.

Увеличаването на производството на боеприпаси е от ключово значение за сигурността на Украйна и за нашата сигурност
Йенс Столтенберг

Междувременно агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване подкрепи коалиция от държави, включително Германия, Нидерландия, Румъния и Испания, с договор за производство и доставка на до 1000 ракети за американските ПВО системи. Те ще се произвеждат в Германия. “Увеличаването на производството на боеприпаси е от ключово значение за сигурността на Украйна и за нашата сигурност", отбеляза главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В изявлението си в понеделник Володимир Зеленски прозвуча оптимистично. “Подготвяме още добри новини по отношение на противовъздушната отбрана. Имаме предвид както ракетите, така и електронната война - ще има повече такива", каза той.

Междувременно украинските сили успяха да свалят над Азовско море самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50 и Ил-22М. Двойката самолети представлява “очите и ушите на Русия във въздуха” - команден пункт координиращ руските ВВС и ударите им срещу Украйна.

По всяка вероятност това е извършено с “Пейтриът” и ще намали въздушното превъзходство на Русия.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG