Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпознаваема в Брюксел". ГЕРБ предлага Илиана Иванова за еврокомисар


Илиана Иванова е предложението на ГЕРБ за нов еврокомисар
Илиана Иванова е предложението на ГЕРБ за нов еврокомисар

Илиана Иванова е кандидатурата на ГЕРБ за нов български еврокомисар. Името ѝ беше съобщено в кулоарите на парламента от лидера на партията Бойко Борисов.

България остана без еврокомисар, след като Мария Габриел напусна Европейската комисия, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС. Впоследствие тя стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Николай Денков от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

„Взехме решение да предложим Илиана Иванова за еврокомисар. Тя е много познато лице в Брюксел и е много компетентна. Имахме още няколко кандидати, достойни, но партията застана зад Илиана Иванова“, каза Борисов и добави, че все още нищо по избора на нов еврокомисар не е договорено.

Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата и председател на Комисията за контрол на качеството в институцията. Тя е бивш евродепутат от ГЕРБ между 2009 и 2012 г. Между 2007 и 2009 е част от Столичния общински съвет, когато кмет на София беше Бойко Борисов.

Има завършена магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Получава магистратура по бизнес администрация в Thunderbird University в Аризона, САЩ.

Другото предложение за нов български еврокомисар е депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. В сряда той потвърди номинацията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG