Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Марка, градена с векове". Бхарат - така ли вече ще наричаме Индия


Пред мястото на индийския премиер Нарендра Моди по време на срещата на Г-20 на 9 септември, която се проведе в страната, беше поставена табелка с името Бхарат на латиница.
Пред мястото на индийския премиер Нарендра Моди по време на срещата на Г-20 на 9 септември, която се проведе в страната, беше поставена табелка с името Бхарат на латиница.

Този спор се води от векове. Държавата има две имена според конституцията си. Националистическото правителство сега иска да остави само едното. За едни това е отхвърляне на колониалното минало, а за други - опит за изкривяване на историята. Ще наричаме ли Индия Бхарат?

Индия има две официални имена, но с едното от тях е известна по целия свят.

На последната среща на Г-20 тя се представи с другото - Бхарат. Въпреки че страната рядко е наричана така в чужбина, в самата държава двете имена са равносилни, а спорът кое да надделее е вековен.

Сега националистическата власт в Ню Делхи го възобнови. Така разгневи опозицията и накара други страни да се запитат какво означава Бхарат.

Защо Ню Делхи заговори за смяна

Въпросът за преименуването на Индия възникна, след като на срещата на страните от Г-20 на 9 септември премиерът Нарендра Моди, който беше и домакин на събитието, седна зад табелка с надпис Бхарат, изписан на латиница.

Също така в поканите за официалната вечеря, които бяха на английски език, Драупади Мурму беше назован като президент на Бхарат.

В същото време на логото на срещата на Г-20 бяха изписани и двете имена - Бхарат на хинди и Индия на английски, като досега се използваше предимно името Индия.

Традиционно в поканите, които издават индийските власти, името Индия се споменава, когато текстът е на английски, а Бхарат - когато е на хинди.

Гардиън пише, че в английската брошура на Г-20 за чуждестранните делегати, озаглавена "Бхарат, майката на демокрацията", е било посочено, че "Бхарат е официалното име на страната" и индийските официални лица на срещата на върха на Г-20 вече ще носят етикети, които гласят: "Бхарат - официално".

Защо точно Бхарат

Когато през 1947 г. британската колониална власт е свалена окончателно, Индия остава с три имена с различна история, конотация и легитимност, пише още Гардиън.

Някои поддръжници на името Бхарат твърдят, че Индия е наименование, дадено от британски колонизатори

Въпреки че някои поддръжници на името Бхарат твърдят, че Индия е наименование, дадено от британски колонизатори, според историци то предхожда колониалното управление на Великобритания с векове. Смята се, че произхожда от река Инд, която на санскрит се е наричала Синдху. Името е използвано в различни варианти от преминаващите преди над 2000 години пътешественици от Персия, Древна Гърция и Римската империя.

Второто име, което се е използвало в продължение на векове по отношение на голяма част от централната и северната част на днешна Индия, е Хиндустан.

Третото е Бхарат. То се появява в древен санскритски текст от около 1500 г. пр.н.е. като наименование на клана Бхарата - едно от основните племена в Северна Индия. Бхарата произлиза от легендарния едноименен цар, споменат в санскритския епос "Махабхарата", който според индусите е бащата на индийската раса.

През 1949 г., когато е изготвена конституцията на Индия, след много спорове е решено Индия и Бхарат да останат официални имена, а Хиндустан да отпадне.

Днес Индия се използва в разговорите на английски език, а на повечето други местни езици - Бхарат.

Защо Ню Делхи иска да върне старото име

Правителството на Моди следва хиндуистка националистическа идеология, като управляващата партия Бхаратия Джаната (БД) винаги е подкрепяла идеята страната да се казва Бхарат.

БД отрича слуховете, че обмисля промяна на официалното име, но представители на властта предложиха Бхарат да вземе превес над Индия.

За да се случи официална промяна, ще е нужно изменение на конституцията

За да се случи официална промяна, ще е нужно изменение на конституцията, което трябва да бъде прието с мнозинство от две трети в двете камари на парламента.

Опозиционните партии осъдиха действията на управляващите на срещата на Г-20 и изразиха позиция, че БД опитва да ги атакува, след като неотдавна те се обединиха в коалиция с акронима ИНДИЯ.

Мамата Банерджи, главен министър на Западна Бенгалия, нарече това „явен опит за изкривяване на историята на страната“.

Шаши Тарур, политик от основната опозиционна партия на Конгреса, изрази мнение, че и двете имена носят стойност. „Въпреки че няма конституционно възражение срещу наричането на Индия „Бхарат“, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марка, градена с векове", каза Тарур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG