Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 100 души загинаха при пожар по време на сватба в Ирак


Войници се събират около линейки, превозващи ранени хора след пожар, избухнал по време на сватба в Ирак
Войници се събират около линейки, превозващи ранени хора след пожар, избухнал по време на сватба в Ирак

Над 100 души са загинали в пожар, избухнал по време на сватбено тържество в Северен Ирак, съобщи Ройтерс в сряда. Пострадалите са най-малко 150.

Пожарът е избухнал в северната провинция Ниневия през вечерта на 26 септември. Според държавните медии той е обхванал голяма тържествена зала, след като са били изстреляни фойерверки.

"Видяхме огъня да излиза от залата. Тези, които успяха, се измъкнаха, останалите бяха заклещени", каза 34-годишен мъж, който се спасил.

В сряда иракските органи за гражданска защита съобщиха, че по предварителна информация за пожара вероятно са виновни именно фойерверките, които са били изстреляни като част от тържеството.

Те добавиха, че ситуацията се е влошила от "отделянето на токсични газове, свързани с горенето на панелите", от които е била изградена залата.

"Пожарът е причинил падане на някои части от тавана поради използването на силно запалими, евтини строителни материали", съобщи информационна агенция АФП. Това е допринесло за бързото срутване на залата.

Представител на здравната дирекция в Ниневия съобщи и че двамата младоженци са загинали при пожара. Освен това 50 души са в критично състояние.

Според официалните изявления федералните иракски власти и полуавтономният иракски регион Кюрдистан са изпратили на мястото линейки и медицински екипи.

Министър-председателят на Ирак вече е разпоредил разследване на пожара.

Той също така е поискал от служителите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването да мобилизират всички усилия за оказване на помощ на засегнатите от пожара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG