Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки са убити от взривове при възпоминание на Касем Солеймани в Иран


Два взрива избухнаха близо до гробището в град Керман, 3 януари 2024 г.
Два взрива избухнаха близо до гробището в град Керман, 3 януари 2024 г.

Най-малко 103 души загинаха, а повече от 170 са ранени при две експлозии, избухнали по време на честването на четвъртата годишнина от смъртта на Касем Солеймани в Иран.

Той е бивш командир на елитните сили "Кудс" на Иранската революционна гвардия. Солеймани беше убит през януари 2020 г. при въздушен удар на американските сили близо до Багдад.

Новината идва в момент на повишено напрежение в Близкия изток заради продължаващата война между Израел и подкрепяната от Иран организация Хамас. Тя започна на 7 октомври 2023 г., когато членове на групировката предприеха масирана атака, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни.

Данните за жертвите от взривовете в сряда бяха съобщени от иранската държавна телевизия, която цитира говорителя на службите за спешна помощ на Иран.

Информационната агенция Мизан, която е близка до съдебната система на Иран, съобщи, че взривовете са станали в град Керман, близо до гроба на Солеймани.

Видео от района показа, че взривовете са избухнали с интервал от около 15 минути.

Възпоменанията след смъртта на Солеймани привличат големи тълпи. По време на погребението му през 2020 г. от тълпата бяха стъпкани най-малко 56 души и повече от 200 бяха ранени.

Смятан тогава за един от най-могъщите хора в Иран и архитект на външната политика на Техеран в региона, Солеймани беше убит при нападение с дрон, докато пътуваше в конвой от две коли близо до международното летище на Багдад рано на 3 януари 2020 г.

Американската армия каза, че е извършила "отбранителния" удар, за да попречи на Солеймани да организира по-нататъшни атаки срещу интересите на САЩ в региона.

Убийството му беше сериозен удар върху религиозния режим, който се клатеше от жестоките санкции на САЩ, свободно падащата икономика и антиправителствените протести.

Силите "Кудс" са елитното чуждестранно подразделение на Иранската революционна гвардия и са обявени от Съединените щати за терористична организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG