Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Навън и щастлив". Иранецът Стефан е освободен от "Бусманци", където беше затворен след 13 години в България


Мехран (Стефан) Давари
Мехран (Стефан) Давари

Иранецът Мехран (Стефан) Давари, който беше задържан в миграционния център „Бусманци“ по-рано този месец, е пуснат на свобода. За това съобщи самият той във видео, разпространено в социалните мрежи в понеделник.

Новината идва седмица след като Свободна Европа разказа историята на Давари, който живее и работи в България още от 2010 г. Въпреки това на 11 януари той беше отведен в центъра за временно настаняване в „Бусманци“ в изпълнение на заповед от 2014 г. за връщане „в страна на произход“. Пред Свободна Европа Давари сподели, че не е очаквал да бъде задържан, а адвокатката му нарече случилото се „абсурдно“ и „нецелесъобразно“.

„Отново съм навън и щастлив“, казва Давари във видеото след освобождаването си. И добавя:

„Не знам как да ви благодаря, освен да ви целувам ръцете. Благодарен съм за подкрепата от миналата седмица насам. Ето защо не искам да напусна България.“

Давари си тръгва от Иран, след като през 2009 г. се включва в протестите срещу избора на тогавашния президент на страната Махмуд Ахмадинежад. Заради участието си в демонстрациите Давари е задържан, разпитван и бит.

Когато пристига в България, той подава молба за закрила. Тя обаче не е одобрена, тъй като според Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Давари „не отговаря на условията за предоставяне на хуманитарен или бежански статут“.

През годините от 2010 г. досега Давари получава 9 отказа в същия дух. Въпреки това той научава български език, намира си работа и апартамент, става православен християнин и приема българското име Стефан.

В момента Давари е басист в метъл група, има гарант и адрес в София. Не може обаче да работи редовно, защото няма документи.

Пред Свободна Европа адвокатката на Давари Диана Радославова каза, че неговото задържане е абсурдно. Тя очерта две причини за затваряне на чужденец в „Бусманци“ - при опасност той да се укрие или при нужда той да се депортира - в случая в Иран.

Връщането в ислямската република обаче би могло да заплаши Давари с екзекуция.

През юли 2023 г. Свободна Европа писа за друг гражданин на Иран - Алиреза Хасан Бейги Ризи. В родната си страна той има издадена смъртна присъда, защото се е отказал от исляма и е приел християнството. Също като Давари Ризи търси закрила от България, но среща единствено откази.

В началото на август миналата година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) спря българските власти да депортират Ризи обратно в Иран.

"Искам да живея". Той е осъден на смърт в родината си, но България му отказва закрила
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG