Връзки за достъпност

Извънредни новини

След отказа ѝ да носи хиджаб в затвора. Иранска нобелова лауреатка започна гладна стачка


Носителката на Нобеловият наградаНаргес Мохамади
Носителката на Нобеловият наградаНаргес Мохамади

Наргес Мохамади, носителка на Нобелова награда за мир, която излежава 12-годишна присъда заради борбата ѝ за правата на жените в Иран, обяви гладна стачка. Това се случва, след като служителите на затвора са блокирали достъпа ѝ до спешно необходима болнична помощ, защото е отказала да носи хиджаб, съобщи иранската служба на Радио Свободна Европа в понеделник.

В продължение на години Мохамади изразява несъгласие със задължителния хиджаб, наложен на иранските жени, както и с ограничаването на свободите и правата на жените от страна на ислямските управници.

В изявление, публикувано от семейството ѝ в Инстаграм в понеделник, се казва, че според диагнозата на "доверен" лекар в затвора, Мохамади "се нуждае от спешно преместване в центъра за сърдечни и белодробни заболявания, но властите вече седмица отказват да ѝ предоставят необходимата медицинска помощ".

"Наргес обяви днес гладна стачка в знак на протест срещу две неща: политиката на Ислямската република да забавя и пренебрегва медицинските грижи за болни затворници, което води до рискове за здравето и живота на хората. [Второто е] политиката на "смърт" или "задължителен хиджаб" за иранските жени", пише семейството ѝ.

Съпругът ѝ Таги Рахмани каза миналата седмица, че Нобеловата награда е засилила натиска от страна на официалните лица върху Мохамади, като някои от тях посочват изявленията ѝ като основание за повдигане на обвинение.

По думите на Рахмани вече повече от 20 месеца не ѝ е позволено да говори с децата си, докато на него му е забранено да говори със съпругата си. Самият той живее във Франция и е обявен от властите в Иран за "обвиняем беглец".

Рахмани отбеляза и твърдия отказ на Мохамади да се върне към носенето на задължителния хиджаб или ислямска забрадка - позиция, която се е затвърдила след протестите "Жена, живот, свобода".

През тази година движението "Жени, живот, свобода" в Иран беше удостоено с наградата „Сахаров“, най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Масовите протести в Иран започнаха след като 22-годишната Махса Амини почина при неясни обстоятелства в ареста, след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG