Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иранската защитничка на правата на жените Наргес Мохамади получи Нобелова награда за мир


Наргес Мохамади
Наргес Мохамади

Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените, която излежава 12-годишна присъда в затвора, получи в петък Нобеловата награда за мир за 2023 г., съобщи Ройтерс.

Мохамади е една от водещите активистки в страната, която се бори както за правата на жените, така и за премахване на смъртното наказание.

Комитетът за присъждане на наградата призова Иран да я освободи.

"Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и за борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свободата за всички", каза ръководителката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Тя нарече Мохамади "борец за свобода" и започна речта си, като произнесе на фарси думите "жена, живот, свобода" - един от лозунгите на протестите срещу иранското правителство.

С наградата се признават и стотиците хиляди хора, които са протестирали срещу дискриминацията и потисничеството на жените в Иран, каза Рейс-Андерсен.

"Само чрез възприемането на равните права за всички светът може да постигне братството между народите, което (основателят на наградата) Алфред Нобел се е стремял да насърчи", каза тя.

По данни на правозащитната организация Front Line Defenders Мохамади излежава множество присъди в затвора Евин в Техеран, възлизащи на около 12 години лишаване от свобода. Обвиненията включват също и разпространение на пропаганда.

Правата на жените станаха водеща тема в обществото в Иран, след като 22-годишната Махса Амини почина при неясни обстоятелства в ареста, след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб. Това предизвика масови протести в страната.

По-рано през седмицата бяха връчени и Нобеловите награди за физика, медицина, химия и литература.

Махса Амини. Погребението, което разбунтува Иран срещу хиджаба
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG