Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учените, допринесли за създаването на иРНК ваксини срещу COVID-19, спечелиха Нобелова награда


Моментът, в който Каталин Карико и Дрю Уайсман бяха обявени за нобелови лауреати в Стокхолм, Швеция, 2 октомври 2023 г.
Моментът, в който Каталин Карико и Дрю Уайсман бяха обявени за нобелови лауреати в Стокхолм, Швеция, 2 октомври 2023 г.

Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман от САЩ са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология или медицина. Двамата лауреати бяха обявени в понеделник в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм, Швеция.

Наградата се присъжда на Карико и Уайсман заради откритията им, позволили разработването на иРНК ваксини срещу коронавирус.

Технологията, която използват двамата учени, беше експериментална преди започналата през 2020 г. коронавирусна пандемия. По време на пандемията ваксините Модерна и Пфайзер бяха базирани именно на иРНК.

Същата технология вече се използва в цял свят, включително за изследването на други заболявания като рака.

Конкретните изследвания на двамата учени са свързани с модификации на нуклеотидни бази. С трудовете си те променят фундаментално разбирането ни как иРНК взаимодейства с имунната система, каза в понеделник генералният секретар на Нобеловия комитет Томас Пърлман.

Кадър от обявяването на носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм.
Кадър от обявяването на носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм.

Той добави, че с труда си Карико и Уайсман са допринесли за безпрецедентно бързото разработване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии.

Тази година паричната стойност на Нобеловата награда за физиология или медицина е около 985 хил. щатски долара. Тази сума се разделя между лауреатите.

Карико и Уайсман се срещат в началото на 90-те години на миналия век, когато и двамата работят в Университета в Пенсилвания в САЩ, пише Би Би Си.

През 2022 г. Нобеловата награда за физиология или медицина спечели шведският еволюционен генетик Сванте Пебо. Неговата работа е свързана с геномни изследвания на изчезналите човешки същества.

Наградите в останалите категории за тази година ще бъдат обявени през остатъка от седмицата. Във вторник ще стане ясен лауреатът в областта на физиката, а в сряда - на химията.

Носителят на Нобеловата награда за литература ще бъде обявен в четвъртък, за мир - в петък, а за икономика - следващия понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG