Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 80 души вече са убити на протестите в Иран. "Амнести" призова за международни действия


Протести срещу насилието срещу жени в Иран започнаха и в Европа, един от тях се проведе в Берлин
Протести срещу насилието срещу жени в Иран започнаха и в Европа, един от тях се проведе в Берлин

Иран умишлено използва смъртоносна сила, за да потуши протестите, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, обяви в петък международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл". Тя призова за международни действия, за да се предотвратят нови убийства и арести.

Това става на фона на съобщение от базираната в Осло организация "Ирански права на човека", че 83 души, включително деца, са били убити за две седмици на протестите, започнали заради смъртта на Махса Амини.

Младата кюрдка почина на 16 септември - няколко дни, след като беше арестувана за неправилно носене на хиджаб. Религиозната полиция твърди, че Амини е починала от сърдечен удар и че върху нея не е било упражнявано насилие. Семейството ѝ обаче не вярва на тези твърдения, тъй като малко след задържането тя е изпаднала в кома.

"Иранските власти са мобилизирали добре усъвършенстваната си репресивна машина, за да се справят безмилостно с общонационалните протести в опит да осуетят всяко предизвикателство към тяхната власт", се казва още в позицията на "Амнести".

Според базираната в Лондон организация "без съгласувани колективни действия от страна на международната общност, които да надхвърлят осъдителните изявления, безброй хора рискуват да бъдат убити, осакатени, измъчвани, сексуално насилвани и хвърлени зад решетките".

Нейният преглед на снимки и видеоклипове от протестите в Иран показва, че "повечето жертви са убити от силите за сигурност, които стрелят с бойни патрони".

От "Амнести" добавиха, че са получили изтекъл официален документ, съдържащ инструкции до командирите на въоръжените сили във всички провинции - да се "противопоставят сурово" на протестиращите.

Иран продължава арестите на много активисти и други известни личности, които подкрепят демонстрациите.

Бившият ирански футболист Хосеин Манахи беше задържан на 30 септември заради това, че е обявил позицията си в социалните медии, съобщи държавната информационна агенция IRNA.

Силите за сигурност са арестували и певеца Шервин Хаджипур, чиято песен "Baraye" ("За"), съставена от туитове за протестите, се разпространяваше в Инстаграм.

По данни на базирания във Вашингтон Комитет за защита на журналистите от началото на вълната от репресии са арестувани и най-малко 29 журналисти. Сред тях са две репортерки - Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, които дадоха международна гласност на смъртта на Амини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG